A început Postul Crăciunului!
Posted by Corina Cocoreanu on 15th November 2019

Astăzi, credincioșii creștin-ortodocși intră în prima zi a Postului Nașterii Domnului care va dura 40 de zile.

Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă se întâmplă să cadă miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte. Așadar, postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii, pe 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie.

În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar  sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

 Acest post important al Nașterii Domnului, constituie un bun prilej de a ne aminti de legătura noastră cu Dumnezeu, iar acest lucru poate fi făcut cel mai bine prin rugăciune și autoanaliză sufletească.  Mai jos îți spunem care este rugăciunea pe care este indicat să o rostești și care este aducătoare de liniște și bunăstare.

RUGĂCIUNE DE ROSTIT ÎN POSTUL CRĂCIUNULUI:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.