Cum gătim la ceaun? Sfaturi prețioase pentru o tocăniță reușită
Cum gătim la ceaun? Sfaturi prețioase pentru o tocăniță reușită
Posted by Corina Cocoreanu on 16th July 2019
| 176 views

Chiar dacă ești sigur că gătitul la ceaun este floare la ureche, pentru că ingredientele folosite sunt simple, iar procesul nu este unul complicat, bucătarii experimentați recomandă să iei în considerare anumite sfaturi care îți garantează că mâncarea nu se va arde și va avea consistența ideală, care te va face să mai mănânci o porție. 

  • Lemnele trebuie să fie uscate şi aşezate sub ceaun în formă de pătrat, pentru distribuirea egală a căldurii. În acest fel nu există riscul ca mâncarea să se ardă în anumite zone, unde focul a fost mai puternic.
  • Focul trebuie să fie mediu – în acest fel ingredientele se gătesc lent și au timp să-și împrumute aromele;
  • Ține cont de timpii de fierbere – cartofii, de exemplu, se adaugă la gulaş când carnea de vită sau de porc este 70% fiartă, pentru a nu avea o carne prea fiartă sau, din contră, cartofi care nu sunt suficient fierţi;
  • Tocăniţa, fasolea și gulaşul trebuie verificate în permanență cât sunt pe foc – amestecă la intervale scurte de timp, pentru a nu se arde sau prinde;
  • După ce gulaşul sau tocăniţa sunt luate de pe foc, trebuie să amesteci cu o lingură de lemn încă de câteva ori în ceaun, pentru că există riscul să se lege;
  • Dacă faci gulaș, pune la fiert găluştele din griş amestecat cu ou la final (odată cu cartofii) – vor da un gust autentic mâncării.

Ustensile pentru gătitul la ceaun

Gătitul la ceaun necesită folosirea unor ustensile care te ajută să prepari mai eficient mâncarea în aer liber. Iată care este lista celor necesare pentru o mâncare la ceaun delicioasă:

  • Ceaunul din fontă sau aluminiu – astfel de materiale sunt rezistente și oferă un mediu de preparare optim, care asigură un gust bogat alimentelor;
  • Pirostrii sau un grătar pe care să așezi ceaunul;
  • Trepied de ceaun cu lanț și cârlig de susținere;
  • Vesela care te ajută la servirea mesei – tăvi, tigăi, farfurii;
  • Ustensile de amestecat (lingură de lemn mare) și neapărat un tocător din lemn pe care așezi mămăliga.

Rețete de mâncăruri delicioase la ceaun

Mâncarea la ceaun are o aromă inconfundabilă, care se obține prin gătirea la foc domol, astfel încât ingredientele au timp suficient să se înăbușe și să-și împrumute proprietățile. Mai jos, am ales cele mai apreciate rețete pe care să le gătești la ceaun:

Rețetă de gulaș cu carne de vită

Este un fel de mâncare tipic unguresc care se gătește des în zona Ardealului. Consistența este similară cu mâncarea scăzută de cartofi cu carne de vită, fiind o alegere gustoasă, picantă. Gulașul gătit la ceaun are însă o aromă unică.

Ingrediente:

Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 25 persoane. Dacă vrei să faci o cantitate mai mică, înjumătățește cantitățile:

  • 5 kilograme de carne de mânzat tăiată cubuleţe şi sărată puţin;
  • 1 kilogram de ceapă tocată;
  • 100 de grame de usturoi tăiat rondele;
  • 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui;
  • 1 kilogram de cartofi;
  • 3 ardei iuţi;
  • boia, sare, piper;
  • 700 de grame de fasole roşie fiartă.

Mod de preparare:

  • În ceaunul încălzit se pun la călit în ulei ceapa şi usturoiul, după care se pun două linguri de boia, iar apoi carnea tăiată cubuleţe.
  • După ce dispare toată zeama lăsată de carne, se toarnă apă, cât să acopere carnea cu aproximativ o palmă.
  • Când carnea este fiartă în proporţie de 70%, se adaugă cartofii. Aceştia trebuie lăsaţi până se topesc efectiv în gulaş şi formează un sos gros. Spre final se adaugă fasolea fiartă, care se mai lasă la fiert 5-10 minute.
  • La final se adaugă ardeii iuţi şi câteva seminţe de chimen şi se asezonează cu sare şi piper. Acest gulaş are nevoie de 3-4 ore pentru a fi gata.

 

Comments

comments