Dumbravitenii pot rasufla usurati. Alergia la ambrozie va fi eradicata
Dumbravitenii pot rasufla usurati. Alergia la ambrozie va fi eradicata
Posted by Corina Cocoreanu on 1st July 2015
| 1994 views

Potrivit celor Ziua de Vest ,timisorenii si locuitorii din intreaga zona de vest , vor avea parte cat de curand de un tratament minune impotriva pacatoasei alergii la ambrozie, impotriva careia  noi cei din Dumbravita,  luptam de cativa ani buni.

Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluţionar, aflat în faza studiilor de laborator şi de testare, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.
“Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structură care induce reacţia alergică. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculară şi apoi se urmăreşte asamblarea sa într-un vaccin real, ceea ce înseamnă patru injecţii care vor duce la vindecarea acestei alergii atât de severe”, a declarat marţi prof. dr.Carmen Bunu.Bunu_1
Potrivit alergologului timişorean, realizarea vaccinului se bazează pe biologia moleculară. Evidenţele arată că în jur de 15% dintre timişoreni prezintă alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândeşte uşor, purtat de vânt, la mari depărtări de locul unde creşte. „Este o problemă chiar severă, pentru că mulţi timişoreni care sunt alergici, în mai mult de 5 ani, pot dezvolta astm bronşic în perioada când ambrozia este în aer. Este una dintre cele mai severe alergii care există în Europa şi nu numai, pentru că planta face ravagii şi în America. În prezent se aplică imunoterapia, care durează trei ani, dar cea mai eficientă soluţie ar fi combaterea ambroziei”, a explicat Carmen Bunu.
Efectele grave pe care buruiana, denumită în limbaj popular “iarba pârloagelor” le dezvoltă asupra sănătăţii umane a determinat crearea în Timişoara, în urmă cu trei ani, a primul Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer fiind puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate.
„În cadrul activităţii de monitorizare sunt actualizate datele din teren privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin în perioada de vegetaţie. Informaţiile sunt puse la dispoziţia autorităţilor pentru a se putea stabili în timp real măsurile adecvate de combatere a acestei specii în funcţie de situaţia din teritoriu”, a afirmat Veronica Sărăţeanu, coordonatorul Centrului de monitorizare.

sursa: Ziua de Vest

sursa foto : Ziua de Vest

Comments

comments