Dumbrăvițenii și zitiștenii vor păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor… în patru domenii
Dumbrăvițenii și zitiștenii vor păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor… în patru domenii
Posted by arpad on 3rd October 2017
| 582 views

Holding alive four fields in the domain of traditions and customs, adică Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii este un proiect cu finanțare europeană, inițiat de Primăria Comunei Dumbrăvița în parteneriat cu Municipalitatea Zitiște din Republica Serbia, scopul fiind creșterea integrării culturale în zona transfrontalieră prin acțiuni comune axate pe tradițiile populare și conservarea valorilor culturale.

Prin intermediul proiectului, cele 12 comunități arondate municipalității Zitiște, împreună cu comuna de sine stătătoare Dumbrăvița, au posibilitatea de a reîmprospăta obiceiurile locale în patru domenii tradiționale: dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat popular și obiceiuri populare.

Domeniul tradiții gastronomice a generat la Dumbrăvița organizarea unui festival de tocăniță cu participarea partenerilor din Zitiște. Concurenții care au pregătit tocăniță sau alte bunătăți, au venit cu rețete proprii păstrate de la bunici sau provenite din familii tradiționale din Banatul istoric, cu arome și ingrediente originale. Participanții s-au bucurat de vremea frumoasă din prima zi de octombrie și au savurat delicioasele tocănițe preparate de bucătarii sârbi și români. Următorul eveniment culinar se va desfășura la Hetin (Serbia) și va avea profil de festival al clătitelor.toca

Valoarea totală a proiectului este de 264.610,54 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 224.918,95 euro, comuna Dumbrăvița are alocată suma de 117.364,63 euro. Implementarea proiectului a început în 16 mai anul curent și se va încheia în 15 mai 2018.

DumbravitaTV.ro

Comments

comments