Festivalul-concurs „Lada cu zestre”, ediția a XIII-a începe la Dudeștii Vechi și Peciu Nou
Festivalul-concurs „Lada cu zestre”, ediția a XIII-a începe la Dudeștii Vechi și Peciu Nou
Posted by arpad on 13th March 2019
| 135 views

Mălai cu picmez, tașche cu brânză, sarme de post, păpricaș de golâmb, zamă dă părădaisă, crumpi cu gălușcie: sunt doar câteva dintre comorile culinare pe care gospodinele din Valcani la vor scoate din Lada cu zestre la primul eveniment al ediției a XIII-a a festivalului, sâmbătă, 16 martie, la Dudeștii Vechi.

Județul Timiș se pregătește de sărbătoare: în perioada 16 martie – 7 aprilie 2019 în fiecare sfârșit de săptămână din ”Lada cu zestre” a folclorului timișean vor fi aduse în atenția publicului dansuri și cântece vechi, gastronomie tradițională, graiul bănățean, teatru popular, costume vechi și colecții diverse, dar și meșteșuguri. Peste 1500 de artiști și peste 50 de formații artistice vor participa în competiție și anul acesta la cele 2 categorii: ”Laureați” și ”Zestrea Timișului”.
Concursul se desfășoară în 7 centre zonale după cum urmează: ”Zestrea Timișului”: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019, iar categoria ”Laureați”: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.

Sâmbătă, 16 martie 2019, ora 14: 00 la Dudeștii Vechi sunt invitate în concurs localitățile: Teremia Mare, Uivar, Cenei, Iecea Mare, Săcălaz, Otelec, Valcani, Comloșu Mare, Jimbolia, Cenad, Dudeștii Vechi. Duminică, 17 martie 2019, de la ora 14: 00 la Peciu Nou se întrec localitățile Denta, Banloc, Ciacova, Foeni, Livezile, Voiteg, Moravița, Ghilad, Jamu Mare, Sânmihaiu Român, Birda, Giera, Șag, Parța, Pădureni, Jebel, Giulvăz, Iecea Mică, Peciu Nou.

Pentru a deschide festivalul, vă invităm la Dudeștii Vechi, sâmbătă, 16 martie 2019, ora 14: 00, unde veți putea urmări un spectacol de 3 ore de folclor bănățean cu dansuri românești din Comloșu Mare, hore și jocuri din Pusta Banatului, dar și doine în care regăsim nealterat spiritul Banatului. Comunitatea bulgarilor din Dudeștii Vechi a pregătit câteva surprize: dansuri bulgărești,”pită” tradițională bulgărească, făcută după rețete păstrate cu respect din generație în generație, cornuri și colaci cu nucă, mac și brânză, o expoziție de costume bulgărești vechi de peste 100 de ani. De la Jimbolia concurenții vor veni cu un program în care regăsim Banatul multietnic de altădată: Corul ”Floris”, Ansamblul german ”Mini Hatzfelder” și ”Hatzfelder Pipatsche”, Ansamblul maghiar ”Delibab”.

La Peciu Nou, duminică, 17 martie 2019, de la ora 14: 00 , veți putea descoperi cum se joacă ”Călușerul” la Jebel, jocuri românești ca la Livezile, ”Șezătoarea” de la Voiteg, expoziții de costume vechi din Alioș, dansuri din Pusta Bănățeană de la Peciu Nou, dansuri sârbești din Diniaș și Sânmartinu Sârbesc, dar și expoziții gastronomice, preparate din cartea de rețete a bunicilor sau graiul bănățean care păstrează în el vremurile unui spațiu bănățean unic.

Juriul are următoarea componență:
Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile
Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan
Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă-Țunaș, Alina Mafa
Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu
Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici
Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Manager: prof. Liliana Laichici

 

Comments

comments