Fondul Științescu – 2000 de copii din Timiș vor fi implicați în proiecte de știință și tehnologie
Fondul Științescu – 2000 de copii din Timiș vor fi implicați în proiecte de știință și tehnologie
Posted by arpad on 12th June 2018
| 246 views

Fundația Comunitară Timișoara a lansat Fondul Științescu, cel mai amplu program de promovare a științei și tehnologiei în rândul copiilor și adolescenților din Timișoara și din județul Timiș. Peste 2000 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani, dintre care peste 300 din zona rurală, vor beneficia de îndrumarea a mai mult de 40 de mentori care îi vor implica în experimente și activități practice pentru a învăța și îndrăgi știinţele, tehnologia, ingineria, artele digitale şi matematica. Mentorii sunt doi profesori din cadrul Experimentarium TM, un spațiu unic în România pentru familiarizarea publicului cu noțiuni practice de fizică, profesioniști din comunitate, ingineri, dascăli, specialiști în diferite domenii, printre ei fiind și doi profesori care predau la Universitatea Oxford.etm
Proiectele din acest an sunt distribuite astfel: 3 proiecte în școli, 2 proiecte în zona rurală, 2 proiecte pentru arte, 2 proiecte pentru publicul larg (un festival în Piața Libertății și un eveniment în cadrul Aquapic – centrul educațional pentru copii). În perioada iulie – octombrie 2018, copiii vor fi implicați în proiecte precum scoaterea AND-ului dintr-o căpșună, vor construi un biciclu, o mașină de formula 1 și un kart, vor face experimente cu apă, vor recompune imagini scanate folosind tehnologia 3D, vor construi un trenuleț care levitează, vor realiza sculpturi interactive generatoare de sunete și lumini, la care se adaugă și alte aplicații practice deosebite. Pe lângă grupurile implicate direct în proiectele Fondului Științescu, publicul larg este îndemnat să urmărească programul și activitățile pe websiteul timisoara.stiintescu.ro și pe pagina de Facebook Științescu Timișoara și să se alăture experimentelor.

“Fondul Științescu mobilizează resurse din comunitate pe care apoi le distribuie în proiecte prin care copiii devin pasionați de știință și tehnologie. Proiectele din acest an sunt foarte interesante chiar și pentru adulți. Cei mici vor fi fascinați de experimentele în care se vor putea implica”, a spus Daniela Chesaru, director executiv Fundația Comunitară Timișoara.

“Științele fac parte din trecutul, din prezentul și din viitorul nostru. Generația de astăzi are nevoie în mod special să-și dezvolte pasiunea pentru știință. Să simtă știința, să o cunoască mai mult decât din discuții și cărți, să o cunoscă din lucruri pe care copiii pun mâna pentru că folosesc”, a adăugat și Dan Bugariu, membru în Consiliul Director al Fundației Comunitare Timișoara.

Evaluatorii locali ai proiectelor din Timișoara consideră că elevii implicați vor avea șansa, pe lângă a înțelege ușor cunoștințe de fizică, matematică, arte digitale, să dezvolte abilități care le vor fi de folos în viață.

“Proiectele sunt variate, mentorii sunt cu specializări diferite, e un mare câștig acest proiect pentru abilitățile de muncă în echipă, de comunicare pe care le oferă tinerilor. E foarte bine că aceste proiecte vizează un public mai larg”, a spus și prof. univ. dr. Viorel Negru, președinte al Senatului Universității de Vest Timișoara, evaluator pentru Fondul Științescu.
experimentarium
“Ne implicăm în astfel de proiecte pentru că susținem rezultatele foarte bune. E lăudabil că este implicată comunitatea și e important ca grupurile la care ajunge informația din acest program să fie cât mai diferite. Știința și tehnologia fac parte din viața noastră de zi cu zi”, a apreciat și Constantin Claudiu Laslău, din partea companiei Hamilton Central Europe, susținător financiar al programului.

“Aceste științe se învață practic, e de dorit să simți fenomentul fizic”, a spus și prof. Zeno Schlett, coordonator Experimentarium TM și mentor Fondul Științescu.

Începând cu acest an, Fundaţia Comunitară Timişoara dezvoltă Fondul Ştiinţescu pentru educaţie STE@M (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Arte digitale şi Matematică). Fondul Ştiinţescu este un program de finanţare pentru proiecte educaţionale dedicate copiilor şi tinerilor între 6-18 ani din judeţul Timiş. În primăvara acestui an, au fost depuse mai multe proiecte de acest fel, proiecte evaluate apoi de către o comisie externă. Pe baza acestor evaluări, Fondul Ştiinţescu va finanţa în Timişoara 9 proiecte foarte interesante, cu o valoare totală de peste 225.000 de lei.

SURSA: livetimisoara.ro

Comments

comments