Hoinar in Vest – Biserica Sf. Maria Orlea
Hoinar in Vest – Biserica Sf. Maria Orlea
Posted by admin on 8th April 2015
| 1022 views

Biserica reformata Sfanta Fecioara Maria din Santamarie Orlea, la inceput ortodoxa, ridicata in piatra de cnezii din familia Candestilor, pe la sfarsitul secolului al XIII-lea, in stil romanic, apartine de Comuna Santamarie Orlea, la o distanta de 10 kilometri de Bretea Romana. Biserica constituie un monument medieval de o valoare deosebita, atat prin arhitectura sa, cat si prin pictura murala.
Biserica din Santamarie Orlea a fost construita in stil romanic tarziu, pentru a deservi o comunitate de colonisti catolici din apropierea Hategului, apoi, pentru cateva sute de ani – mai precis pana in 1555 -, ea a apartinut crestinilor ortodocsi, care au si pictat-o in stil bizantin, pentru ca documentele sa precizeze, la 8 martie 1559, ca preotul reformat Martin slujea aici de patru ani.

orlea

Biserica Santamarie Orlea, construita intre anii 1270 si 1280, este alcatuita dintr-o nava dreptunghiulara tavanita, cu turn decrosat pe fatada vestica, tribuna de lemn pe stalpi de zid la vest, si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.
Pentru ca mai sunt cateva familii catolice italiene in sat si nu au un lacas de cult, folosesc si ei vechea biserica. Pliantul ce ofera cateva informatii despre acest monument precizeaza in incheiere ca “actualmente, biserica este loc de rugaciune nu numai al cultului reformat, ci si al credinciosilor calvini, catolici, greco-catolici, ortodocsi si neoprotestanti”.

Asadar, o biserica catolica, ortodoxa peste o suta de ani si care acum apartine cultului reformat. Reformati sunt insa foarte putini in sat, abia vreo sapte familii, si din acest motiv preotul slujeste aici o singura data pe luna.
Biserica Santamarie Orlea a apartinut timp de sute de ani celebrei familii Cande, care a devenit ulterior, in timpul Reformei, familia Kendeffi. Ei sunt cei care au adaugat frescele Apostolilor din Sfantul Altar si Rastignirea de pe peretele estic si si-au inaltat un balcon pe peretele vestic, unde asistau la slujbele religioase.

Tot ei sunt cei care au adaugat si o fereastra gotica la primul nivel al turnului, cele bifore si trifore, cu colonete, de la ultimele etaje, fiind de factura romanica si apartinand primei faze de constructie. Intrarea in biserica tip nava (interior 14,20 pe 8,50 metri), cu tavan din lemn, se face printr-un portal romanic cu vizibile influente de gotic timpuriu.

Comments

comments