Inamicul public nr. 1 in Dumbravita – AMBROZIA
Inamicul public nr. 1 in Dumbravita – AMBROZIA
Posted by admin on 9th July 2015
| 4346 views

Începând cu data de 1 iulie, Poliția Locală din Dumbrăvița a început să trimită somații și ulterior va institui amenzi pentru cei care nu-și îngrijesc parcelele de teren. La baza acestei acțiuni stă Hotărârea Consiliului Local nr. 12 din 30.08.2012, care reglementează amenzile aplicate pentru necosirea vegetației de pe terenul public și privat (amenda este de 600-2000 lei). Reamintim că în această perioadă planta alergenă Ambrozia va fi în stadiul de înflorire și trebuiesc făcute toate eforturile pentru eradicarea ei de pe teritoriul localității Dumbrăvița. După perioada cu ploi planta se poate smulge ușor din pamânt și în felul acesta nu se va mai extinde.

120803_ambrozie_900x600

Ambrozia este o plantă anuală, perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe santierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Polenul produs din abundență de Ambrozia este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru declanșarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm la persoanele sensibilizate, în timp ce uleiurile volatile continute pot provoca dermatită alergică la contactul cu plantele. Până la 20% dintre persoanele alergice la polen sunt sensibilizate la Ambrozie.
Alergia la polenul de Ambrozie, manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii și la ochi, lăcrimare si înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o raceală persistentă care “nu raspunde” la tratament.

ambrozie-600x400

sursa: Monitorul de Dumbrăvița

Comments

comments