„Lada cu zestre” la Nițchidorf și Deta: folclor autentic român, maghiar, german și sârb și arome din bucătăria bunicilor
Posted by arpad on 29th March 2019

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită sâmbătă, 30 martie 2019, la Nițchidorf,  și duminică, 31 martie, la Deta, la o nouă rundă a Festivalului – concurs ”Lada cu zestre”, începând cu ora 14: 00.

La Nițchidorf vor concura artiști din  localitățile Lugoj, Coșteiu, Timișoara, Belinț, Topolovățu Mare, Darova, Giulvăz, Chevereșu Mare, Liebling, Boldur, Moșnița Nouă, Nițchidorf.
Grai bănățean, dansuri din Pusta Banatului, dar și din Banatul Montan, folclorul etniilor din Banat, cântece autentice, colecții etnografice, gastronomie tradițională în care regăsim amintirile unui spațiu bănățean multicultural: toate acestea se vor regăsi în ”rețeta” evenimentului de la Nițchidorf.

La Deta vor participa la competiție localitățile Giarmata, Gătaia, Deta, la categoria ”Laureați”. Veți putea admira picturile pe sticlă ale elevilor din Giarmata, veți putea gusta răcituri de cocoș, papricaș, sucituri cu nucă, pâine pe vatră. Iubitorii de folclor pot vedea la Deta un program artistic de peste 3 ore, cuprinzând dansuri și cântece din Banat, dansuri maghiare cu Formația ”Margaretta” sau dansuri sârbești cu Ansamblul ”Sveti Nikola”, ori dansurile germanilor de la Ansamblul ”Edelweiss” din Deta.

Juriul concursului are următoarea componență:

Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile.
Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan.
Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă – Țunaș, Alina Mafa.

Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu

Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici.

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș.

Manager: prof. Liliana Laichici

Intrarea la toate evenimentele Festivalului ”Lada cu zestre” este liberă!

Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș www.ccajt.ro.