Noi evenimente in cadrul proiectului ,,Pastrarea vie a traditiilor si obiceiurilor in patru domenii,,
Noi evenimente in cadrul proiectului ,,Pastrarea vie a traditiilor si obiceiurilor in patru domenii,,
Posted by Jimmy on 14th February 2018
| 359 views

La finele săptămânii trecute, comunitatea dumbrăvițeană a sărbătorit Fărșangul, eveniment deosebit în care creștinii romano-catolici, evanghelici și reformați intră în Postul mare al Paștelui.

În cadrul proiectului transfrontalier „Păstrarea vie a tradițiilor si obiceiurilor în patru domenii”  s-a  organizat un workshop dedicat Fărșangului. Cu această ocazie s-au prezentat măști realizate prin metode tradiționale care implică procedee arhaice cum ar fi tehnica de papier-mache sau cea a cașerării hârtiei pe suport gipsat dar și tehnici folosite mai nou, precum realizarea măștilor din suport siliconic. Artistul plastic Bogdan Nueleanu a explicat celor prezenți români și sârbi implicați în proiect, procedeele de realizare a măștilor prezentate. Împreună au pictat și ornat cu diferite podoabe și accesorii special folosite pentru decorare măștilor, împletind astfel vechiul și noul într-o sărbătoare care are ca scop purtarea de măști pentru alungarea spiritelor rele.

După participarea interactivă avută în cadrul workshopului, participanții au luat parte la balul Fărșangului unde a avut ocazia să poarte măștile realizate, întregind astfel tradiția și contribuind la păstrarea acestui obicei popular.

Comments

comments