Sfinții Constantin și Elena – istorie si tradiții
Posted by Corina Cocoreanu on 21st May 2019
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.

Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevarat protector al creștinilor. În timpul domniei sale au fost adoptate o mulțime de decizii în favoarea Bisericii si a preoților. In 321, el a declarat duminica drept sărbătoarea săptămanală a creștinilor, zi de odihnă în imperiu și zi în care și soldații asistau la slujba.Despre mama sa, Elena, se spune ca a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Familia împăratului a sprijinit repararea bisericilor, dar a ajutat si la construirea altora. Totodată, împaratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 -, transformând orașul Bizantium in Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creștină a Imperiului Roman.

In calendarul popular, sărbătoarea este cunoscută și drept Constantin Graur sau Constantinul Puilor și se mai spune ca este si sărbătoare a păsărilor pădurilor. Se spune din bătrâni că în aceasta zi păsările pădurii își învață puii sa zboare.

Viticultorii nu lucrează în vie de ziua Sfinților Constantin și Elena, pentru că altfel graurii le vor mânca recolta.

Conform tradiției, în această zi nu se lucrează pământul. Altfel, păsările vor provoca multe pagube. În unele zone din țară, aceasta este ultima zi in care se mai poate semana porumb, ovaz si mei, spunandu-se din bătrâni ca tot ce se seamănă după această zi se va usca.

Tot în aceasta zi ciobanii hotărăsc cine le va fi baci, dar și locul în care va fi amplasată stâna și cine o sa o pazească. Țăranii aprind un foc mare în această zi pentru a fi feriți de forțe malefice, iar prin fumul său trebuie să treacă și oile pentru a fi protejate.

Femeile iși stropesc gospodăriile cu aghiasmă și aprind tămâie pentru a alunga duhurile rele si necurate.

Pentru voia buna în familie, trebuie să punem în casa cel puțin trei fire de bujori îmbobociți.

De asemenea, pentru sănătate, cineva din familie ar fi bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiță, pâine și dulciuri, preparate în casă.

 

sursa: CreștinOrtodox.ro