VIDEO – Închidere de proiect între Serbia și România, la Dumbrăvița
VIDEO – Închidere de proiect între Serbia și România, la Dumbrăvița
Posted by Corina Cocoreanu on 10th May 2018
| 496 views

Miercuri 9 mai 2018, în sala de ședințe din cadrul Primăriei Dumbrăvița, a avut loc o conferință de presă prin care s-a marcat încheierea proiectului transfrontalier intitulat “Holding alive four fields in the domain of traditions and customs”( Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii).

Proiectul a fost finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene prin Programul Regional Interreg IPA CBC România- Serbia. Cele patru domenii cuprinse în proiect sunt: dans popular, tradiții gastronomice, tradiții de artizanat și obiceiuri populare. În total au fost implicate 13 comunități, în cadrul cărora au fost înființate Puncte de Tradiție cu scopul de a spori tradițiile locale.

Pe lângă Punctele De Tradiție, proiectul a organizat 7 festivaluri de dans în localitățile: Srpski Itepej, Torak, Torda, Banatsko Karadjordjevo, Novi Itepej, Zitiște, Hetin, 3 evenimente tradiționale în Dumbrăvița și câte unul în Torak și Torda. De asemenea, în cadrul proiectului s-au tipărit : o monografie comună editată în 4 limbi diferite și o carte de rețete culinare tradiționale, reprezentative pentru cele două comunități.

La închiderea de proiect din Dumbrăvița au fost prezenți primarul Victor Malac și omologul său din Zitiște – Serbia, Mitar Vukurevic, precum și viceprimarii celor două comune Arpad Miklos și Dorde Zuza. Cel care a prezentat proiectul a fost managerul de proiect Constantin Nicolae, secondat de echipa de proiect din Serbia.

Valoarea totală a proiectului este de 264.610 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 224.918 euro, iar comuna Dumbrăvița are alocată suma de 117.364 euro.

Comments

comments