VIDEO: Ruga Catolică din Dumbrăvița – Mesajul preotului paroh Lajos Máthé cu ocazia a 40 de ani de la sfințirea bisericii
Posted by arpad on 7th October 2019

Enoriașii de la biserica romano-catolică cu hramul Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului din comuna Dumbrăvița au sărbătorit duminica trecută ruga satului, dar și 40 de ani de la sfințirea bisericii. Așa cum spune tradiția, zeci de tineri îmbrăcați în straie populare au străbătut străzile comunei pentru a chema oamenii în casa lui Dumnezeu. Ca în fiecare an, și de această dată preotul paroh Lajos Máthé a ținut să invite mai mulți oaspeți pentru a celebra împreună sfânta liturghie, astfel pe lângă Pr. Dorin Iuliu Filip din Ciacova, au sosit la Dumbrăvița trei preoți de la diferite parohii din Timișoara: Pr. János Kapor, Pr. Gábor Márton și P. Márton Gál S.D.S. Pe lângă corul bisericii, pe parcursul slujbei au cântat și copiii de la Corul Angelis – Grupul De Tineret Romano-Catolic din Dumbrăvița, pregătiți de Cristina Blaj și Ildikó Dénes.

Conform tradiției din Dumbrăvița, la finalul liturghiei ținute în limbile maghiară și română, enoriașii și invitații au fost întâmpinați de gospodinele din localitate, care au pregătit o mică agapă. Având în vedere dubla sărbătoare, nici în acest an n-au putut lipsi momentele de muzică și dans, formația Pink din Otelec – acompaniați de muzicianul local Oliver Popa – a întreținut atmosfera, iar copiii de la grădiniță și de la școală au pregătit un program artistic pe măsură. Formația de Dansuri Populare Maghiare “Butykos”, Formația de Dansuri ROSE din Dumbrăvița dar și Formația Gospodinele din Dumbrăvița au strâns ropote de aplauze la finalul reprezentației din fața bisericii.

Pentru a rememora contextul în care s-a construit biserica romano-catolică din Dumbrăvița, l-am rugat pe Gheorghe Kadar să evoce acele zile când a iscălit autorizația de construire din poziția de primar al localității.