Centenarul Marii Uniri, celebrat și prin rafinamentul gusturilor tradiționale, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Centenarul Marii Uniri, celebrat și prin rafinamentul gusturilor tradiționale, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Posted by arpad on 17th July 2018
| 425 views

gogosiCentrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT) vă invită să redescoperiți gustul mâncărurilor de odinioară în care sunt captate simbolic obiceiuri și tradiții care fac trimitere la identitatea culturală națională într-un mod inedit, în spațiul virtual, în data de 20 iulie 2018, la ora 12:00, la ceasul comeseniei.

Festivalul – concurs ”Lada cu zestre” a prilejuit anul acesta și un itinerariu al gastronomiei tradiționale românești, iar Serviciul Cultură Tradițională a realizat un film documentar de  4:15 minute în care sunt surprinse cele mai reprezentative preparate din cadrul festivalului, în care regăsim elemente care fac trimitere la tradiție, multiculturalitate și identitate culturală. Filmul va putea fi vizionat pe site-ul instituției  (https://ccajt.ro/ ), pe paginile sale în rețelele de social media și pe youtube.

Un alt important eveniment cultural va avea loc joi, 19 iulie 2018, la  ora 12: 00, la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (str. E.Ungureanu nr. 1):  lansarea Nr. 1 – 2, Anul XXV al Revistei Timisiensis, într-un format A5, de 156 de pagini în condiții grafice de excepție la Editura Eurostampa din Timișoara. Revista este structurată tematic și cuprinde următoarele rubrici: Tradiții și obiceiuri; Artă populară; Folclor muzical. Etnomuzicologie; Ochiul sociologului; Grai bănățean; Confluențe. Banatul multietnic; Din cuina bănățeanului; Recuperări; Oameni și evenimente.

Articolele poartă semnătura unor personalități precum prof. dr. Ion Căliman, prof. dr. Adrian Dinu Rachieru; dr. Gabriel Kelemen; dr. habil. Lucian Roșca, dr. Maria Hadiji, dr. Cătălin Balaci, dr. Adela Popa. În paginile revistei veți găsi articole despre obiceiuri de primăvară, literatură dialectală, detalii ale gospodăriilor bănățene, despre arta icoanelor din Banat, mențiuni despre gastronomia tradițională bănățeană, istoria corului din Mercina, dar și consemnarea unor evenimente ca Festivalul – Concurs ”Lada cu zestre”, Festivalul Etniilor, Vernisajul Expoziției ”Din suflet de român” sau Premiera Ansamblului Profesionist Banatul.

Sursa: livetimisoara.ro

Comments

comments