De mâine începe Postul Crăciunului
De mâine începe Postul Crăciunului
Posted by Corina Cocoreanu on 13th November 2018
| 320 views

LĂSATA SECULUI 2018. Calendarul ortodox 2018 ne arată faptul că postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie și se va încheia în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2018. Postul Nașterii Mântuitorului este ținut de numeroși credincioși români, dar și mulți alți creștini din străinătate. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.

Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului 

NU AȘEZAȚI FARFURIILE PENTRU MÂNCARE LA ÎNTÂMPLARE!

Daca puneti farfuriile si tacamurile pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.

NU PUNE FAȚA DE MASĂ COLORATĂ

Este indicat sa folosesti o fata de masa alba, la fel si tacamurile si farfuriile deoarece albul este simbolul puritatii, al postului. Albul inseamna cumpatare si curatire sufleteasca.

NU ESTE BINE SĂ CONSUMI CARNE DE PORC

Nu consuma carne de porc de Lasata Secului. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.

NU SERVI MÂNCAREA NESĂRATĂ

Putina sare sau deloc in preparatele de peste zi te transforma intr-o persoana zgarcita si fara noroc in anul ce vine, cred batranii de la sate.

NU SPĂLA HAINE

Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in prima vineri din Postul Craciunului. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

De Lăsatul secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masă, apoi le pune pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că, în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post.

În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor: nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.

În familiile numeroase cu mulţi copii, părinţii postesc pentru a-i proteja pe urmaşii lor de boli şi de accidente neaşteptate.

 

sursa: dcnews.ro

sursa foto: DacicCool.ro

Comments

comments