PLAI X la final – festivalul de langa localitatea Dumbravita a avut un succes extraordinar
Posted by arpad on 14th September 2015

Ateliere, șezători, teatru de păpuși, mult soare și relaxare sub copaci. În ultima zi a festivalului Plai, fiecare colțișor din Muzeul Satului Bănățean a fost împânzit de zâmbete și voie bună.

Activitățile, care au început la prânz, au adunat o mulțime de curioși pe aleile Muzeului Satului Bănățean. Cu această ocazie, participanții au avut ocazia să învețe lucruri noi: unii, la o șezătoare, au brodat, alții au realizat cărămizi, au confecționat bijuterii, lumânări sau au compus poezii. Câte ceva pentru fiecare. Casa Filmelor a pregătit, din nou, trei proiecții de excepție, printre care s-a numărat și câtigătoarea Trofeului Ceau, Cinema!, ”The Mighty Angel” (2014). Și Scena Antagon a fost foarte apreciată de public, pentru spectacolul  timișorenilor de la AȘA triO, ”Uord”.FLVN0211

Argatu a dat și în seara a treia startul concertelor Plai, iar spectatorii nu au ratat momentul și au făcut încălzirea pentru artiștii surpriză. Primii pe scenă au fost cei de la Bratsch, trupă aflată pe scena muzicală de peste 40 de ani. Experiența lor și-a spus cuvântul și la PLAI, ”nomazii muzicali”, așa cum deseori le place să se descrie, au umplut de energie publicul, cu ritmurile lor gipsy jazz, klezmer și folk. Concertul a făcut parte din turneul de retragere al trupei.

Cap de afiș în ultima seară a Festivalului PLAI, dar și cei care au încheiat ediția X, au fost Amadou&Mariam, care au adus ritmurile tradiționale din Mali pe scena din Timișoara. Binecunoscutul cuplu i-a cucerit și emoționat, deopotrivă, pe spectatori, care au cântat din toată inima alături de cei doi. Artiști cu adevărat speciali, Amadou&Mariam s-au cunoscut la Institutul pentru Tineri Orbi din Mali, s-au căsătorit în 1983, iar de atunci cântă numai împreună, împărtășind cu publicul dragostea lor.
FLVN0034
Odată cu încheierea celei de-a zecea ediții PLAI Festival, cofondatorii și voluntarii Andreea Iager Tako și Norbert Tako transmit gândurile lor publicului, voluntarilor și partenerilor:

„Mulțumim foarte mult pentru cea mai frumoasă ediție de PLAI! În toți acești ani am învățat și crescut cu voi și suntem extrem de recunoscatori pentru toate experiențele, provocările, lacrimile și zâmbetele, tot ce înseamnă să oferi necondiționat și să ai atâția oameni diferiți în jurul tău care simt la fel. Am primit și cel mai frumos cadou de la public: prezența! ‎A fost PLAIul pe care l-am visat. Nu ne puteam imagina o retragere mai frumoasă de la coordonarea festivalului PLAI. Au fost 10 ediții pe care nu le vom uita niciodată! În 2006 când am creat festivalul nu am avut niciun obiectiv privind longevitatea. Am dorit doar să creăm un eveniment relevant pentru Timișoara. Sperăm că am atins acest obiectiv și mulțumim tuturor celor care au crezut și au sprijinit visul nostru! Vom rămâne în continuare voluntari activi în cadrul PLAI și vom oferi orice sprijin necesar cerut de echipa frumoasa PLAI, dacă vor decide continuarea acestui proiect sau dezvoltarea altora.

Vă îmbrățisam,
Țuca și Tako”
FLVN0161
Întreaga ediție PLAI X – 2015 a adus la Muzeul Satului Bănățean aproximativ 11.500 de oameni, de la deschiderea porților până duminică seara, după încheierea concertelor de la scena de muzică.

Sursa: Dumbravita TV
Foto: Flavius Neamciuc