S-a derulat o nouă etapă a proiectului „Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii”
Posted by Jimmy on 22nd December 2017
| 254 views

Recent, la Dumbrăvița s-au strâns colindători din mai multe zone folclorice din țară, dar și din Opștina Zitiște, din Republica Serbia. Au fost 60 de cetățeni reuniți prin proiectul în derulare,„Păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor în patru domenii”, care au venit să vadă Festivalul de datini colinde și obiceiuri de iarnă la a V-a ediție. Printre ei au fost colindători din satul Torda care au cântat frumoase colinde și urări din zona lor și din partea prietenilor și partenerilor noștri.
Pe scenă a mai urcat o trupă de tineri actori din satul Banatsko Karađorđevo, medaliați cu premiul întai în Serbia și care au încântat publicul din Sala Polivalentă.
Doamnele din grup au expus frumoase broderii și lucruri de mână confecționate de gospodine cu specificul sărbatorilor de iarna de peste granița vecină.
În holul generos de la intrarea în sală, partenerii de proiect de la noi au organizat un atelier de creație în care oaspeții au văzut cum se confecționează oalele din lut prin prestația tânărului artist
Nicolas Leș.
Din același material, sculptorul Bogdan Nueleanu a inițiat spectatorii în arta modelajului. Înmana lui, lutul a căpătat viață într-un cap de om care îi semăna leit. Domnia sa a explicat cum se dă
expresia chipului, proprțiile, axele imaginare care staul la baza inițierii unui model. Explicând și lucrând totodată, a reușit să inducă în mentalul privitorului simplitatea întreprinderii unei astfel de îndeletniciri, totul este să încerci.

Comments

comments