Selectați pagina

12 noiembrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei, în contextul pandemiei cu noul Coronavirus

12 noiembrie – Ziua Mondială  de Luptă Împotriva Pneumoniei, în contextul pandemiei cu noul Coronavirus
Publicitate

Azi, 12 noiembrie, este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În urmă cu 11 ani, a fost declarată ca zi mondială la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se arată într-un comunicat remis DumbravitaTV.ro.

Pneumonia continuă să fie una dintre cauzele principale ale deceselor în rândul copiilor de până la cinci ani, în condițiile în care maladia este ușor de prevenit, dar și de tratat. Poate avea cauze virale, bacteriene și chiar fungice. Poate apărea la orice vârstă, iar în cazul în care nu este tratată la timp poate duce la forme severe, având ca finalitate moartea pacientului. Dintre cei care dezvoltă pneumonie, 10% fac o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă. Conform reprezentanților UNICEF, în 2018, la nivel mondial, aproape 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au decedat din cauza pneumoniei.

Ovidiu Fira Mlădinescu

„Din păcate, în continuare există un număr mare de pacienți care, în ciuda antibioticelor existente, necesită internare în spital și administrarea unui tratament agresiv. Nu puțini sunt cei care ajung în Secția de Terapie Intensivă, deoarece prognosticul lor este rezervat. Una dintre cauze este folosirea nejustificată a antibioticelor care a dus la formarea unor tulpini rezistente, astfel încăt medicația administrată de noi nu mai poate avea efect”, precizează conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, șef Secție Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor ”Victor Babeș” Timișoara.

Anul acesta a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecințele infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților cu forme moderate și severe de COVID-19. Peste 20% dintre bolnavii infectați cu noul virus dezvoltă o pneumonie specifică, ce poate conduce la inflamarea bilaterală a plămânilor pacientului.

„În cazul pacienților infectați cu SARS-COV-2, cu o afectare pulmonară gravă, care dezvoltă o pneumonie extinsă, există un risc semnificativ. Acești pacienți trebuie internați de urgență în spital pentru a putea fi monitorizați în permanență. Vorbim de cazurile severe de infecție cu noul coronavirus. În cazul lor decompensarea se poate produce foarte repede”, afirmă conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, șef Secție Pneumologie II, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor ”Victor Babeș” din Timișoara au fost internați cu diagnosticul de pneumonie peste 1300 de pacienți, dintre care 79 au murit.

Publicitate

Despre autor

Vă recomandăm

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...