Selectați pagina

A fost realizată prima transfuzie de plasmă hiperimună

A fost realizată prima transfuzie de plasmă hiperimună
Publicitate

O femeie de 59 de ani diagnosticată cu COVID-19, în stare critică, a beneficiat de prima transfuzie de plasmă hiperimună realizată în Alba Iulia de la un pacient care a avut boala și s-a imunizat. Cele două unități de plasmă au fost obținute de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț – se arată în comunicat de presă transmis de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a fost administrat, cu succes, primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19, aflată pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. În urma acestei intervenţii medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătăţit”, se precizează în comunicat.

Medicul șef al secției ATI, Silviu Tuzeș, este cel care a îndrumat procedura de tratament. În 7 august femeia a fost diagnosticată cu virusul și internată în Spitalul din Alba Iulia. Starea de sănătate a acesteia era depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, având nevoie de intubare și ventilare mecanică.

„În data de 13 august i s-au administrat două unităţi de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluţie favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilaţie mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură şi are o evoluţie favorabilă. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătăţit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secţiei noastre”, a precizat, conform comunicatului, medicul Silviu Tuzeş.

În comunicat se mai precizează că „Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală şi s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul judeţului Alba. Cele două unităţi de plasmă hiperimună au fost obţinute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamţ„.

Plasma de la donatorul vindecat se administrează doar pacienților infectați cu virusul SARS-CoV2, aflați în stare critică.

Sursă: Agerpres
Sursă foto: News.ro; European Science-Media Hub

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...