
Echipa de voluntari Sărbătoarea Gustului a ajuns și la Școala Gimnazială Dumbrăvița

Programul educațional național organizat de Asociatia Sarbatoarea Gustului din 2014, se afla la ediția a 8-a, si in fiecare an este lansat pe 16 octombrie, de Ziua Mondială a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” . Deschiderea oficiala a celei de a 8-a editii, anul scolar 2024-2025 a fost desfasurata alături de Ioana Podosu – Director General al Direcției Generale Turism în cadrul Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, Andrei Luca – Director Diplomație Culturală, Educație și
Știință în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Liane Tancelov, reprezentant al Ministerului Muncii,
conducerea Școlii Centrale, Chef Alain Alexanian, distins cu o stea Michelin, Chef Joseph Hadad, Patrick Pierre Pettenuzzo si Daniel Dobre Chef si Președinte Sarbatoarea Gustului.
Chef Daniel Dobre împreună cu reprezentanți ai magazinelor Auchan și alți chefi bucătari locali, se vor
întâlni cu elevii de clasa a III-a pentru a aprofunda, în cadrul lecțiilor de gust, subiectele din caietul de
exerciții distribuit prin Inspectoratele Școlare.
Printre temele abordate se numără:
– citirea corectă a etichetelor,
– recunoașterea siglelor ce indică filiere sustenabile, si siglele de calitate naționale si europene
diversificarea alimentației, folosind exemplul sandvișului pentru școală,
– promovarea filierelor scurte și încurajarea consumului de produse locale și de sezon,
– promovarea siglelor europene de calitate pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată,
– însușirea celor 12 gesturi care evită risipa alimentară.
Acest demers educațional, derulat de Asociația „Sărbătoarea Gustului” si susținut de Fundația Auchan
face parte din agenda de sustenabilitate 2023-2030 și vizează formarea de gesturi și obiceiuri pentru o
alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă, benefică atât pentru individ și comunitate, cât și pentru
planetă.
Motto-ul este „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”
Pentru a completa programa „Stil de Viață Sănătos”, elevii și învățătorii pot consulta în biblioteca școlii
cartea „Arta de a mânca bine”, scrisă de Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin și executive chef
Village VIP Bocuse d’Or. Această carte, premiată în 2010 și 2011 cu distincția internațională pentru
„nutriție și sănătate”, a fost tradusă și adaptată în limba română și introdusă, în 2019, în bibliotecile a
6.000 de școli din România, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului
României, și în 2023 cu susținerea Fundației Auchan.
www.sarbatoarea-gustului.ro
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului
Asociația Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al
părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate. În egală măsură, Asociația își propune transmiterea cunoștințelor și încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos și durabil pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.
„Pentru o viață sănătoasă, cheia se află în educația gustului, începând din copilărie. Astfel, luăm măsuri
din timp, militând si acționând pe termen lung pentru binele fiecărui cetățean, pentru a avea o sănătate
mai bună, pentru reducerea risipei alimentare și, odată cu aceasta, contribuim la reducerea amprentei
de carbon. Știm că hrana destinată consumului uman și animal generează 34% din emisiile globale de
gaze cu efect de seră, iar 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente și astfel afectează 13
dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă definite de ONU. Din acest motiv e nevoie de un program
național educațional care să fie benefic atât pentru binele personal, cât și pentru binele planetei”, a
declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sărbătoarea Gustului.
