Selectați pagina

FOTO: Când se va termina renovarea celei mai vechi biserici din Dumbrăvița – Ce se întâmplă cu paratrăsnetul de pe turn

FOTO: Când se va termina renovarea celei mai vechi biserici din Dumbrăvița – Ce se întâmplă cu paratrăsnetul de pe turn
Publicitate

Demarat în urmcă cu câteva săptămâni, renovarea celei mai vechi biserici din Dumbrăvița continuă în ritmul scontat, un detaliu deosebit de important, având în vedere că lucrările ar trebui să se finalizeze până la sfârșitul anului. Biserica Reformată din comuna a fost sfințită în anul 1903, iar ultima renovare parțială s-a efectuat la centenar, în 2003. De această dată pastorul András Ottó Szűcs a decis ca din banii adunați de parohie să se înfrumusețeze clădirea neogotică atât în interior, dar mai ales exterior. Se vor schimba mai multe elemente, precum țiglele, elemente din turn, ceasul, paratrăsnetul și cărămizile ornamentale ciobite. De asemea se va pune un accent deosebit pe prevenirea igrasiei, ceea ce a afectat mult pereții. Desigur, cu această ocazie se va zugrăvi în interior și în exterior, dar vor fi înlocuite și geamurile simple cu vitralii identice cu originalele, așa cum a fost înainte de furtuna din 1982.

Până la terminarea lucrărilor, slujbele protestanților se țin în Sala de Rugăciuni “Gábor Ajtay” din cadrul Casei Parohiale de pe strada Gheorghe Doja. Conform estimărilor, renovarea bisericii va costa sute de mii de euro, astfel calviniștii acceptă cu bucurie orice ajutor din partea comunității dumbrăvițene.

Înainte de intrarea în renovare, pe lângă slujbele obișnuite pentru reformați, biserica a fost des închiriată pentru nunți de către cupluri neoprotestante din Timișoara, dar s-au organizat și diferite evenimente culturale, concerte de muzică ușoară și simfonică. În cadrul bisericii funcționează și o bibliotecă cu cărți în limba maghiară.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...