FOTO: Stația de tratare a fost pusă în funcțiune – Temporar apa poate fi folosită doar în scopuri menajere
Posted by Laura Moldovan on 10th September 2020

Stația de tratare din comuna Dumbrăvița a fost pusă în funcțiune de miercuri seară. În urma pornirii, în apa de la rețea au apărut anumite impurități.

Claudiu Juratoni, directorul societății Aqua Dumbrăvița a explicat apariția impurităților: „Pe toată raza comunei Dumbrăvița apa potabilă este asigurată din foraje de mare adâncime. Apa are în compoziție minerale și minereuri din structura pământului, iar stația de tratare adună apa din toate forajele, o clorinează, o oxigenează, o ozonizează, ajunge în bazinul principal, iar mai apoi pompele împing apa în rețeaua comunală. Rețelele din comună – cel puțin cele de 10-15 ani vechime, din cauza extracției directe din foraj – au avut pe interiorul țevii un fel de peliculă subțire de mangan și de fier. Primind apă tratată, fac reacție chimică, iar în urma acestor reacții chimice apa devine maronie”.

Aqua Dumbrăvița îi roagă pe oameni să fie răbdători, întrucât problemele de igienizare se vor finaliza în aproximativ 3-5 zile. Apa trebuie să ajungă să se distribuie în toată rețeaua de sute de kilometri din comună și până ajunge să se curețe peste tot va mai exista acest disconfort. De asemenea, oamenii au primit recomandarea să nu bea apă, și să o folosească momentan doar în scopuri menajere.

Dezinfecția țevilor a fost necesară pentru a putea asigura pe viitor o apă de foarte bună calitate. Apa din stație a fost supusă unor analize de laborator și se așteaptă pe săptămâna viitoare analizele de la Direcția de Sănătate Publică. În urma testării noastre, pH-ul apei este de 7,8”, a declarat Juratoni pentru DumbravitaTV.ro.

După finalizarea procesului de igienizare și curățarea magistralelor, în toată comuna vor fi rezolvate problemele legate de presiunea și de calitatea apei. Noi acum facem și evacuări forțate, adică la capete de rețele deschidem niște hidranți și forțăm prin presiune puțin mai mare să curețe mai repede rețelele”, a mai precizat Claudiu Juratoni.