Selectați Pagina

FOTO: ULCIORUL – TRADIŢIE ŞI EDUCAŢIE – Delegația Școlii Gimnaziale Dumbrăvița a vizitat Șimleu Silvaniei

FOTO: ULCIORUL – TRADIŢIE ŞI EDUCAŢIE – Delegația Școlii Gimnaziale Dumbrăvița a vizitat Șimleu Silvaniei
Publicitate

Așa cum am anunțat în toamna anului trecut, Școala Gimnazială Dumbrăvița, împreună cu alte instituții de învățământ din România, Serbia și Ungaria, participă la proiectul educațional transfrontalier ULCIORUL – TRADIŢIE ŞI EDUCAŢIE. Evenimentul cultural-educațional a pornit cu o expoziție cu obiecte tradiționale românești, la care s-au implicat din plin copiii, părinții preșcolarilor și de la clasele primare. După alte activități de iarnă și primăvară, la sfârșitul săptămânii trecute, Școala Gimnaziala Dumbrăvița – unitate coordonatoare a proiectului transfrontalier – a fost oaspetele partenerilor de la Școala Gimnazială „Horea” din Șimleu Silvaniei, instituție de învățământ condusă de profesoara Doina Porcar! Activitățile desfășurate la Șimleu au avut ca tema promovarea tradițiilor, obiceiurilor românești, tradiționale!

Vizita la școala din județul Sălaj a debutat cu cântec și voie buna, un program artistic susținut de preșcolarii grădiniței, structura a școlii gimnaziale! Gazdele nu au uitat nici obiceiurile tradiționale, întâmpinarea oaspeților cu pâine și sare! O primire deosebit de caldă, plina de emoție, la care a contribuit și viceprimarul Cosmin Man, inspectoarea Gabriela Rodica Domuța, dar și personalul didactic din aceasta unitate școlară!

Bucuria delegației din Dumbrăvița a fost completată de vizita la Muzeul de Artă Populară al Ligiei Alexandra Bodea, unde au fost admirate obiecte, costume cât și case tradiționale din zona Sălajului. Voia bună a continuat prin spectacolul de dans popular oferit de „Spiridușii Valcăului” cât și de „mătușile” păstrătoare de tradiție, duse din generație în generație prin viu grai!

Părinții preșcolarilor din Grădinița Dumbrăvița au contribuit și ei la zâmbetul copiilor aflați în grija părintelui de la parohia Iaz! Iar ca bucuria sa fie deplină, seara am trecut pragul Mănăstirii „Sfânta Treime” Bic fiind întâmpinați de maica stareță Marina, cea care ne-a încântat sufletele cu pacea și generozitatea sa, găzduindu-ne în acel colt de rai” – ne-a declarat o profesoară din Dumbrăvița.

Școala din Dumbrăvița a fost reprezentată prin prof. Lenuța Nicoleta Grui, prof. Mariana Petrache, prof. Ramona Valeria Bouleanu, prof. Victoria Laitin, prof. Florina Orz, prof. Doinița Saltiția Harcsar, prof. Teodora-Codruța Szabó, prof. Ildikó Dénes, contabil Gianina Colareza, director adj. prof. Ioana Marcela Avrămuț, prof. Claudia Cojocaru (Școala Gimnazială Comloșu Mare), preot paroh Cezar-Călin Cojocaru (Parohia Ortodoxă Comploșu Mare) și Ida Balogh Vajdáné (Școala Generală „Ferenc Deák” din Szentes, Ungaria)!

Scopul proiectului urmărește dezvoltarea interesului pentru cunoașterea spațiului geografic, istoric și folcloric local, național și internațional printr-o relaționare intra și interpersonală. ULCIORUL – TRADIŢIE ŞI EDUCAŢIE a trasat trei obiective majore: Stabilirea unor relații de prietenie între copii prin derularea în comun a unor evenimente; Familiarizarea cadrelor didactice cu noi strategii și stiluri de proiecte și parteneriate educaționale; Conștientizarea unor factori educativi  și  rolul lor în dezvoltarea, educarea și promovarea valorilor tradiționale românești.

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se încarcă...