Selectați pagina

Renovarea continuă! Pastorul reformat promite că biserica va arăta exact așa cum a fost la sfințire, în 1903!

Renovarea continuă! Pastorul reformat promite că biserica va arăta exact așa cum a fost la sfințire, în 1903!
Publicitate

Chiar dacă inițial s-a estimat că renovarea se va termina până la sfârșitul anului, până la urmă lucrările de restaurare se vor întinde pe o perioadă mai lungă. Demarat în primăvara anului 2022, renovarea celei mai vechi biserici din Dumbrăvița continuă într-un ritm bun, mai ales că echipa se străduiește ca toate detaliile să fie păstrate. În aceste zile se lucrează la turnul bisericii, unde a fost reparat sistemul de paratrăsnet.

Biserica Reformată din comuna a fost sfințită în anul 1903, iar ultima renovare parțială s-a efectuat la centenar, în 2003. Din banii adunați de parohie se înfrumusețează clădirea neogotică atât în interior, dar mai ales exterior. S-au schimbat deja mai multe elemente, precum țiglele, cărămizile ornamentale ciobite, elementele din turn. Ceasul va funcționa din nou, dar nu cu sistem mecanic, ci digital, pilotat de o antenă GPS. Se va pune accent deosebit pe prevenirea igrasiei, ceea în trecut a afectat mult pereții. Cu această ocazie se va zugrăvi în interior și în exterior și se va monta un sistem de iluminat arhitectural. Geamurile simple au fost deja înlocuite cu vitralii identice cu originalele, așa cum a fost înainte de furtuna din 1982. Din păcate, se pare că nu știm să prețuim valorile altor comunități, astfel că la doar câteva zile de la montare, vitraliile din spatele bisericii au fost deja sparte de copii teribiliști din sat. Chiar dacă sunt montate și camere de supraveghere, administrația bisericii a decis montarea unor gratii peste geamuri, ceea ce va afecta cu siguranța aspectul lăcașului de cult.

Pot să vă spun că până de Rusalii sigur vom termina lucrările, iar biserica va arăta exact așa cum a fost în 1903, la sfințire. Am găsit toată documentația, știm exact ce materiale, ce culori au fost folosite, chiar și un albastrul ciel, o nuanță specială care va apărea pe mai multe ornamente. Lucrările de restaurare vor respecta în totalitate stilul original! – ne-a mărturisit András Ottó Szűcs, pastorul care slujește în Dumbrăvița de mai bine de 30 de ani.

Până la terminarea lucrărilor, slujbele protestanților se țin în continuare în Sala de Rugăciuni “Gábor Ajtay” din cadrul Casei Parohiale de pe strada Gheorghe Doja. Conform estimărilor, renovarea bisericii va costa sute de mii de euro, costurile fiind acoperite din bugetul parohiei.

Înainte de intrarea în renovare, pe lângă slujbele obișnuite pentru reformați, biserica a fost des închiriată pentru nunți de către cupluri neoprotestante din Timișoara, dar s-au organizat și diferite evenimente culturale, concerte de muzică ușoară și simfonică. Într-o încăpere din cadrul bisericii a funcționează și o bibliotecă cu cărți în limba maghiară.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...