Selectați pagina

Subprefect Ovidiu Drăgănescu a solicitat identificarea poluatorilor din Timiș

Subprefect  Ovidiu Drăgănescu a solicitat identificarea poluatorilor din Timiș
Publicitate

Subprefectul Ovidiu Virgil Drăgănescu a condus ședința Grupului Județean privind coordonarea aplicării planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de calitate a aerului, întocmite pentru mai multe unități administrativ-teritoriale învecinate – se arată în comunicatul remis DumbravitaTV.ro.

În cadrul acesteia au fost abordat următoarele subiecte:

  1. Stadiul actual al elaborării Planului de menținere a calității aerului pentru județul Timiș.
  2. Stadiul actual al elaborării Planului de Calitate a Aerului în Municipiul Timișoara;

În cadrul întâlnirii reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat situația monitorizării calităţii aerului în județul Timiș pe 10 luni ale anului 2021 la cele 7 stații automate din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

În perioada de referință în județul Timiș nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită anuale, la dioxidul de sulf SO2, particulele în suspensie PM2,5, monoxid de carbon CO, benzen, metale grele și PM10. Au fost înregistrate depășiri la ozon la stația TM 2 CD Loga  2 depășiri, TM 3 CARANI -1 depășire a  valorii țintă de 120 μg/m3 ( media pe 8 h).

În Municipiul Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot)  în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri  ale valorii limită orare de 200 µg/m3  iar la stația TM -6 Moravița 2 depășiri. A fost depășită valoarea limită anuală de 40μg/m3 doar la stația TM 5 Calea Aradului (43.38 μg/m3 ).

În anul 2021 depășiri înregistrate TM-5 – 1 depășire, TM 6- 2 depășiri. Conform Legii 104/2011 max 18 depășiri/an.

Surse acestor depășiri pot fi: traficului rutier, activităţile industriale, etc. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane .

Începând cu anul 2021 Primăria Municipiului Timișoara a demarat procedura de elaborare a Planului integrat de calitate a aerului și pentru acest poluant.

Subprefect  Ovidiu Virgil Drăgănescu a solicitat ca pe viitor să se realizeze o identificare a poluatorilor care stau în spatele indicatorilor măsurați pentru a putea lua măsurile necesare în vederea eliminării depășirilor.

De asemenea a solicitat reprezentanților localităților periurbane din jurul municipiului Timișoara să identifice atât poluatorii cât și poluanții din zona unității administrativ teritoriale, pentru a putea ulterior să se intervină punctual în vederea diminuări și eliminării acestora.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...