Selectați Pagina

TOP 5 rețete pentru Festivalul Tocăniței – Ultimele zile de înscriere la concursul de gătit din Dumbrăvița

TOP 5 rețete pentru Festivalul Tocăniței – Ultimele zile de înscriere la concursul de gătit din Dumbrăvița
Publicitate


Au mai rămas doar două zile de înscrieri la cel mai mare festival gastronomic din zona metropolitană a Timișoarei, Festivalul Tocăniței de la Dumbrăvița, organizat în 22 iulie 2023. Pentru cei care se grăbesc, mai avem ultimele locuri pentru echipele de amatori, unde prietenii, colegii, vecinii sau familiile din comuna concurează pentru premii oferite de organizatori și de partenerii evenimentului.

La Festivalul Tocăniței, carnea de porc este asigurată de Comtim, în timp iubitorii cărnii de vită vor prepara cu ingrediente de la Măcelăria Bibarț de pe strada Conac nr. 8A, cei care oferă un premiu special pentru cel mai bun preparat de vită: un pachet cu cele mai bune cărnuri pentru un steak de vită perfect!

Partenerul principal al evenimentului, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) prin Akademika Market, se pregătește intens cu două ceaune de excepție: un gulaș unguresc și o tocăniță de batal. Desigur, o porție copioasă de ceaun merge perfect cu o bere artizanală sau cu un vin alb rece, iar pentru calitate lor sunt responsabili cei de la Csíki Beer House Timișoara și Crama Villa Zamer din Jamu Mare.

Pentru cei care nu s-au săturat de tocănițe, gulașuri sau păpricașuri, dumbrăvițenii de la Natural Joy se pregătesc cu o înghețată de casă, în timp ce Comoara cu Clătite aduc cele mai bune gogoși și clătite, iar faimoasa Brasserie Dumbrăvița vine în premieră cu un foodtruck la evenimentul gastronomic din comună. Mai la umbră, în parcul central nu va lipsi muzica, dar nici activitățile pentru copii, asigurate de EnterGame Events, AVON și Catena – Farmacia Inimii. Zilele următoare vom prezenta echipele de la profesioniști, cei de la care se pot cumpăra cele mai gustoase ceaune.

Cei care au prins drag de gătit în aer liber, în jurul parcului central sunt așteptați în continuare la înscrieri, până de 15 iulie. Taxa de participare este 99 de lei, în schimb organizatorii vor acoperii cel mai important ingredient: carnea de porc/vită (în limita a cinci kilograme/echipă). Așteptăm să te înscrii la office@dumbravitatv.ro sau la numărul de telefon 0772.283.750

În anul 2018, Primăria Dumbrăvița, împreună cu municipalitatea din Zitiște (Serbia), în cadrul unui proiect transfrontalier Interreg – IPA CBC, a editat o carte de bucate în patru limbi: sârbă, română, maghiară și engleză. Desigur, în publicație găsim mai multe rețete care se potrivesc de minune pentru Festivalul Tocăniței, organizat în acest an de DumbrăvițaTV, în parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Dumbrăvița. Iată cele 5 rețete:

Tocană de pui cu smântână

Ingrediente: 1 pui întreg, 4 cepe, 10 cartofi mărime mijlocie, 1 ardei mic, 5 ouă fierte, 1dl smântână, 1 lingură de boia, sare, piper, vegeta.

Se căleşte ceapa tocată mărunt într-o cratiță mai afunda. Se adaugă carnea de pui în bucăți călește mai departe. Adaugăm câte puțină apă de mai multe ori, cât este necesar. După 40 de minute, punem ardeiul tăiat în bucăți, boia, sarea și piperul după gust. Se toarnă apă cât să acopere toate ingredientele și se fierbe încet. După 20 de minute adăugăm cartofii curătaţi și tăiati felii, mai punem apă câtă trebuie, să acopere cartofi, şi tocana este gata după 10-15 minute. O luăm de pe foc, adăugăm smântâna puțin bătută, ouăle fierte şi tăiate felii, amestecăm uşor și o servim.

Tocană de vită

Ingrediente: 1,5 kg pulpa de vita, 2 cepe, 2 roșii, 2dl vin roșu sec, sare, boia, piper.
Modul de preparare: Carnea o curățăm de piele și grăsime și o tăiem cubulețe. Călim ceapa cu puțin ulei, adăugăm carnea și mai călim puțin. Adăugăm boia, piper li roșiile tăiate. Lăsăm să fiarbă la foc mic până carnea nu devine moale, Între timp , în loc de apă, adăugăm puțin vin. Adăgăm sarea abia la sfârșit. Servim cu găluște, pe care le preparăm în mod obișnuit.

Tocană de pui

Ingrediente: Un pui întreg de 2 kg, 5 cepe, 6-7 cartofi mai mari, 2 linguri de untură, condimente,
Modul de preparare: Ceapa tocată se călește în untură. Se adaugă carnea în bucăți și se toarnă apa cât să acopere carnea. După ce e carnea fiartă se adaugă cartofii tăiați în bucăți. Se adaugă boia și puțină făină. Se toarnă 0,5l de apă se condimentează după gust (sare, vegeta). Se lasă la fiert până când cartofii sunt moi.

Gulaș

Ingrediente: 3 kg carne (porc/vită), 1 kg ceapă, 3 căței usturoi, 100g boia, 2dl suc de roșii, 2-3 paste de ardei, 2dl vin alb, 2 dl ulei, , frunză de dafin, sare, piper, vegetă, nucșoară.

Modul de preparare: Ceapa tocată se călește cu ulei, se pune sare, piper și frunze de dafin. Apoi se adaugă carnea tăiată cuburi și se toarnă apă să ajungă până peste carne. Când fierbe, se înlătură spuma formată, se pune boia și se fierbe mai departe. Vinul alb, sucul de roșii, pasta de ardei, nucșoara și usturoiul zdrobit se adaugă până carnea nu este complet fiartă. Se fierbe tot împreună la foc mai mic, amestecând cu regularitate. După gust se poate pune și boia.

Bograci

Ingrediente: 1 kg carne de vită sau vânat, 1 kg de carne porc, 6 buc. ceapă, 6 bucăți roșii, 2 ardei iuți, 1 kg legume (morcovi, pătrunjel, țelină) 1,5 cartofi, 2 bucăți ardei, sare, boia, chimen măcinat, 1 lingură de untură. Pentru găluște: 2 ouă, 1 lingură rasă de untură, făină, sare.

Modul de preparare: Porționam întâi carnea. Ceapa o curățam și o tăiem mărunt. Legumele se curăță și se taie felii. Roșiile le opărim în apa fierbinte și îndepărtam pielița, apoi le tăiem felii sau cubulețe. Cartofii se curata și taie cubulețe. Punem în ceaun circa 6 linguri mari de untura și pe untura încinsă călim ceapa tăiata și ardeii tăiați mărunt. Adaugăm întâi carnea de vita sau vânat peste, condimentam cu sare, piper și adaugăm roșiile tăiate. Amestecam și lăsăm să dea câteva clocote împreună , după care punem atâta apă cât să acopere carnea și lăsăm să fiarbă. Când carnea e fiartă pe jumătate și apa a scăzut, adăugăm și carnea de porc. Lăsăm să se călească împreună câteva minute, apoi adăugăm legumele feliate. Le călim împreună cu carnea după care adăugăm pasta de ardei și lingura de boia, 1 lingura de chimen măcinat. Amestecam bine toate aceste ingrediente cu carnea și adăugam apa cât sa acopere cu 2 palme carnea. Lăsam să fiarbă mai departe și adăugăm ardeii iuți. Gustăm și dacă mai e nevoie, condimentam cu sare sau piper. În momentul în care carnea e fiarta, adăugăm cartofii tăiați cubulețe.
În timp ce cartofii fierb, pregătim găluștele pentru bograci. Într-un vas punem 2 ouă, o linguriță de sare, 7-8 linguri de faină și le amestecam. Adăugăm o lingura rasă de untura cu care amestecam bine și punem atâta apă cât să obținem un aluat nu prea gros dar nici prea subțire. Găluștele le rupem cu o lingura direct în ceaun și lăsăm să fiarbă câteva clocote.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se încarcă...