UNGARIA – De sâmbătă s-a introdus restricţii privind circulaţia persoanelor
Posted by arpad on 29th March 2020

În perioada 28 martie – 11 aprilie, circulaţia persoanelor va fi restricţionată pe întreg teritoriul Ungariei, din cauza epidemiei de coronavirus. Timp de două săptămâni, părăsirea locuinţei nu va fi posibilă decât pentru activităţi profesionale sau aprovizionarea pentru acoperirea necesităţilor de bază, a anunţat prim-ministrul Viktor Orbán vineri, în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului de radio Kossuth, după şedinţa de dimineaţă a corpului operaţional responsabil de protecţia împotriva infecţiei cu coronavirus.

foto: MTI

Viktor Orbán a calificat această măsură raţională şi proporţională, semnalând faptul că decizia a fost luată pe baza unor exemple străine şi că soluţia ungară are la bază în primul rând cea a Bavariei, dar este puţin mai riguroasă.

Se va încerca separarea “suportabilă” a vârstnicilor periclitaţi de generaţiile mai tinere – a explicat -, astfel încât pentru magazinele de alimente, drogheriile, farmaciile care rămân deschise în continuare, se va introduce o regulă specială, în temeiul căreia aceste locuri să fie frecventate între orele 9-12 doar de persoanele peste 65 de ani. Între orele menţionate, persoane de alte vârste nu vor putea intra în aceste magazine.

Prim-ministrul aşteaptă de la această restricţie reducerea numărului de contacte, pentru a încetini astfel viteza de propagare a epidemiei.

Referindu-se la o culegere de informaţii pe bază de chestionare, prim-ministrul a calificat restricţiile de până acum ca fiind eficiente, menţionând că maghiarii au redus contactele sociale cu 90%. Dacă însă nu se va introduce acum o nouă restricţie, contactele nu vor fi reduse şi mai mult. Prin urmare acesta a fost momentul oportun pentru decretarea restricţiei de circulaţie, a atras atenţia prim-ministrul.

Nerespectarea dispoziţiilor este calificată drept contravenţie, însă Viktor Orbán a cerut poliţiştilor să nu impună regulile cu forţa, ci să ajute oamenii în respectarea lor. A atras atenţia că nu este vorba de o interdicţie de ieşire, pentru că în cazul unei asemenea măsuri “nici musca nu ar putea zbura”. A mai adăugat că ar dori să evite crearea în Ungaria a unei situaţii în care se impun restricţii care ar face viaţa aproape imposibilă.

Despre politica internă a declarat: “acum nu de politică avem nevoie”, ci de solidaritate, deoarece “cu cât suntem mai mulţi care ne unim forţele, cu atât mai multe vieţi omeneşti vom putea salva”. Acum nu este vorba de putere ci de vieţi omeneşti, a subliniat prim-ministrul.

Cu privire la UE şi la criticile Uniunii privind proiectul de lege pentru combaterea coronavirusului, Viktor Orbán a spus: “din partea mea pot să-l examineze (proiectul), le doresc mult succes şi sănătate bună”. Există situaţii în care nu ne putem întrece în politeţuri, de aceea el a spus clar “cârcotaşilor” UE că nu este momentul speculaţiilor cu chestiuni de drept şi de teorie, ne aflăm în plină epidemie, trebuie să salvăm vieţi, a afirmat prim-ministrul.

El a mai adăugat că în situaţia actuală de epidemie, slăbiciunile UE ies la iveală şi mai mult.

A amintit şi faptul că Ungaria a primit ajutor de la China şi de la Consiliul Turcic. Totodată a pus întrebarea: unde au fost specialiştii epidemiologi, plătiţi cu bani grei, ai UE şi ce au spus despre coronavirus în lunile ianuarie-februarie.

Primul-ministru a anunţat: probabil în prima sau a doua săptămână a lunii aprilie va face public planul de acţiune privind relansarea economiei.
În ceea ce priveşte situaţia din domeniul sănătăţii, Viktor Orbán a explicat: obiectivul este, acum, încetinirea răspândirii infecţiei şi nu de a “ucide” virusul, din moment ce pentru asta ar fi necesar un vaccin.

Premierul a mai spus că aproximativ 80% dintre oameni sunt doar purtători şi aproape că nici nu îşi dau seama că au avut virusul.
Totodată un procent de 15-20% se îmbolnăveşte şi prezintă simptome. Dintre aceşti oameni – calculat la ansamblul populaţiei din Ungaria, ar fi vorba de aproximativ două milioane de persoane – o mare parte are nevoie şi de tratament spitalicesc, a explicat Orbán. Vârstnicii şi cei care au deja alte boli ar putea avea nevoie şi de îngrijire intensivă, iar dacă răspândirea infecţiei nu poate fi încetinită, toţi aceşti oameni pot avea nevoie de îngrijire în acelaşi timp, iar sistemul medical din Ungaria nu ar rezista acestui lucru.

Atunci când Ungaria va ajunge la vârful epidemiei, sistemul medical va fi supus unui efort de zece ori mai mare decât de obicei; va fi nevoie de zece ori mai multe paturi, aparate de ventilaţie mecanică, materiale, medici, asistenţi, a spus premierul, subliniind că cea mai importantă sarcină este aceea a protejării medicilor.
Viktor Orbán a anunţat, totodată, că începând de luni dimineaţă, în conducerea fiecărui spital din Ungaria îşi vor face apariţia “comandanţii de spital”, în uniformă.

Bineînţeles că nu aceştia, ci medicii vor lua deciziile medicale; “comandanţii de spital” vor avea rolul de a veghea asupra respectării reglementărilor epidemiologice şi a disponibilităţii stocurilor de materiale necesare, respectiv vor asigura gestionarea continuă, fără întreruperi, a resurselor umane, a punctat şeful guvernului de la Budapesta. Dacă acest sistem va funcţiona bine în următoarele săptămâni sau luni, spitalele vor putea suporta sarcinile viitoare, a subliniat Orbán.

MTI