Selectați pagina

Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” va fi gazda SynBio Timișoara Hackathon

Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” va fi gazda SynBio Timișoara Hackathon
Publicitate

Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, din Timișoara, BioCoderDojo Timișoara, Asociația One Source și Asociația OncoGen, cu sprijinul Societăților Antreprenoriale Studențești din Centrul Universitar Timișoara organizează în perioada 8-10 martie 2024, primul hackathon în domeniul biologiei sintetice din România.

Denumit SynBio Timișoara, hackathon-ul este sincronizat și conectat cu un eveniment global, organizat online de către iGEM (International Genetically Engineered Machines) o comunitate care derulează de 20 de ani activități educaționale, de cercetare și antreprenoriat în biologia sintetică, un domeniu multidisciplinar, aflat la intersecția științelor vieții, tehnologiei informației și diverselor ramuri inginerești, care urmărește dezvoltarea de noi componente biologice, agregarea acestora în dispozitive și sisteme integrabile în cellule, organisme existente în natură, crearea unor noi sisteme și organisme capabile să îndeplinească funcții noi, contribuind la atingerea unor scopuri benefice pentru umanitate.

Biologia sintetică generează deja rezultate promițătoare în direcția dezvoltării de noi modalități diagnostice și terapeutice pentru plante, animale și oameni, de abordări eficiente pentru combaterea poluării și a efectelor schimbărilor climatice, producerea de noi substanțe și materiale, creșterea longevității, facilitarea vieții exoplanetare. Biologia sintetică este considerată de numeroase personalități ale științei și tehnologiei (de la Steve Jobs la Bill Gates sau Jensen Huang) ca sursa celor mai importante descoperiri pentru umanitate în secolul 21.

Evenimentul va reuni circa 90 de participanți, liceeni, studenți și profesioniști activi în aceste domenii, proveniți din peste 10 unități de învățămând din România dar și din Serbia, Moldova, Ucraina sau Tanzania care, pe parcursul celor trei zile vor putea urmări prezentări transmise live ale unor experți recunoscuți din domeniu (prof. George Church sau prof. Pamela Silver), vor participa la workshop-uri online care tratează teme legate de modalitățile de valorificare antreprenorială a rezultatelor activităților de cercetare științifică. Participanții vor putea interacționa cu 400 de alți tineri din întreaga lume care explorează domeniul biologiei sintetice, fiind sprijiniți de mentori aflați la locația evenimentului sau prin intervenții online să creeze echipe locale sau alăturându-se unor echipe distribuite în vederea identificării de idei și dezvoltării de concepte de proiect cu care să se înscrie în competiția locală sau în cea globală.

România se află la început de drum în domeniul biologiei sintetice, organizatorii evenimentului local oferă participanților la eveniment un punct de intrare pe o traiectorie intensă de învățare a biologiei sintetice, oportunitatea de a întâlni la locație sau online experți locali, naționali și internaționali, de a efectua vizite ghidate în laboratoare și de a se întâlniri cu cercetători timișoreni activi în domeniul științelor vieții, dar și prilejul de a afla de ce, iGEM, ca și comunitate, este cunoscută ca fiind ”Inima Biologiei Sintetice”.

În urma evenimentului, organizatorii doresc să identifice dintre participanți, viitorii membri ai echipelor de liceeni și studenți care vor putea reprezenta România la competiția iGEM, în anul 2024, dar și să pună bazele ecosistemului local și național de biologie sintetică.

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...