Selectați pagina

UnLock – un proiect cultural românesc dedicat persoanelor cu dizabilități din centrele pentru adulți și îngrijitorilor lor

UnLock – un proiect cultural românesc dedicat persoanelor cu dizabilități din centrele pentru adulți și îngrijitorilor lor
Publicitate

UnLock, proiect derulat de Asociația Documentor în colaborare cu serviciul social UnLoc, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a dus experiențe artistice, accesibile, persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psiho-sociale și angajaților din centrele rezidențiale aflate sub umbrela Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Timiș – se arată în comunicatul de presă remis DTV.

UnLock a oferit acces la cultură unui grup țintă care nu a mai fost abordat până acum de vreun proiect cultural din România, cei mai mulți dintre noi nici nu știm că aceste centre există si că acolo își duc viața oameni abandonați de mici de părinți, crescuți în centre de plasament și apoi la majorat transferați în aceste instituții. La baza proiectului au stat două principii: toată lumea are dreptul să se bucure de artă și participarea la cultură este parte din educația și dezvoltarea oricărei ființe umane. Intervențiile Unlock au fost integrate in ROD Festival, parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.

UnLock – oferă experiențe culturale persoanelor cu dizabilități!

De-a lungul a patru luni, Documentor a desfășurat 8 intervenții culturale în două localități din județul Timiș unde se află centre rezidențiale pentru adulți cu dizabilități. În CRRN (Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică) Găvojdia și CRRN-urile din Lugoj există aproximativ 380 de persoane cu dizabilități care nu pot ieși dincolo de gardurile instituției decât cu bilet de voie și justificare și care poate au un televizor în cameră, poate au un smartphone, poate au bani să-și încarce cartela de telefon pentru a avea internet sau poate nu au mai nimic. Iar cei peste 190 de angajați (director/șef centru, asistent social, psiholog, medic de specialitate, asistente medicale, infirmieri, bucătari, personal administrativ) sunt persoane care locuiesc în general în zona rurală unde oferta de evenimente culturale este foarte mică.

În luna iunie, beneficiarii și angajații acestor centre au avut parte de proiecția filmului documentar România Neîmblânzită. În iulie, în curtea centrului din Găvojdia, teatrul Basca a jucat piesa Casa cu maimuțe, iar centrele din Lugoj au fost vizitate de Teatrul Auăleu, cu piesa Huoo. În luna august zeci de beneficiari au avut ocazia să iasă din centre și să participe la un eveniment cultural la ei în localitate. Sâmbătă, 13 august, ROD Festival a fost în comuna Găvojdia, unde la finalul proiecției piesei de teatru „Huooo!!!”, Cristine Cizmas actrița Teatrului Auăleu, a dat voce spectatorilor. Adulți și copii au fost invitați la microfon, în spatele gardului de protest, pentru a-și spune cuvântul cât mai tare! Și l-au spus! Unii au protestat pentru mai multe bomboane, popcorn, alții pentru mai mult suc, alții pentru ca să nu mai fie certuri și furturi în lume, iar alții au protestat, simplu, pentru o viață mai bună și sănătate! Ne-am bucurat tare mult căci printre cei care au îndrăznit să-și facă vocea auzită au fost și beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din comună, invitații speciali ai serii. Vineri, 19 august, ROD Festival a ajuns în Lugoj, unde, printre spectatorii încântați de eveniment s-au aflat și beneficiarii centrelor pentru persoane cu dizabilități din Lugoj, atât adolescenții, cât și adulții.

Ciclul de intervenții s-a încheiat în septembrie, cu o expoziție cu fotografii surprinse pe perioada proiectului și proiecția unui film documentar de scurt metraj (videoreportaj) unde protagoniștii sunt foști beneficiari ai centrelor care au reușit să iasă și să ducă o viață independentă, dar care țin legătura cu foștii lor colegi. Fiecare eveniment a fost finalizat cu discuții libere care le-au dat ocazia beneficiarilor să-și exprime părerea, ideile și emoțiile.

Impactul a fost atât unul educațional, arta fiind un mijloc de a educa, dar și unul asupra calității vieții beneficiarilor. Prin intervențiile gândite în cadrul acestui proiect, percepțiile indivizilor asupra situației lor sociale s-a îmbunătățit, datorită stării de bine și interacțiunii cu comunitatea.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...