Selectați pagina

FOTO: Distincție pentru dumbrăvițeanca Ildikó Dénes, la Zilele Orașul Sándorfalva din Ungaria

FOTO: Distincție pentru dumbrăvițeanca Ildikó Dénes, la Zilele Orașul Sándorfalva din Ungaria
Publicitate

După doi ani de pandemie și în Ungaria s-au reluat sărbătorile la care participă sute sau mii de oameni. Așa s-a întâmplat în acest weekend și în orașul Sándorfalva, o localitate cochetă aflat la doa 14 kilomtri nord de Szeged, unde localnicii au sărbătorit 143 de ani de la înființare satului pe domeniul margrafului Sándor Pallavicini. Între timp, începând cu 2005, localitatea de peste 8500 de suflete a primit rang de oraș, fiind cea mai mică așezare de acest tip din județul Csongrád-Csanád.

Relațiile de înfrățire dintre Dumbrăvița și Sándorfalva datează din 1995, astfel că au fost derulate multe programe comune, mai ales pe plan cultural și sportiv, dar au existat și proiecte transfrontaliere, cu finanțări de la Uniunea Europeană.

În acest an, la Zilele Orașului Sandorfalva, mai multe persoane au primit distincții printre care și Ildikó Dénes, învățătoare în cadrul Școlii Gimnaziale din Dumbrăvița, pentru efortul depus în consolidarea relației între cele două localități înfrățite. Sâmbătă o delegație de peste 20 de persoane au participat la manifestările culturale din centrul orașului și au vizitat mai multe investiții educaționale și turistice din localitate.

Primărița Zsuzsanna Mária Gajdosné Pataki se mândrește că duce mai departe munca începută de Sándor Darázs și Béla Kakas. În ultimii ani din ce în ce mai mulți oameni din Szeged se mută în orașul înconjurat de mai multe arii naturale protejate. Sándorfalva a fost conectată de Szeged și de Ópusztaszer cu piste de biciclete, dar au reușit să amenajeze în zona centrală o piață agroalimentară modernă cu spații atât în interior, cât și în exterior, unde se pot organiza și evenimente gastronomice.
În curând vor amenaja o zonă industrială pe 5 hectare, iar după renovarea căminului culural se vor apuca de construirea unui centru cultural. Chiar dacă vorbim de o localitate mică, cei din Sándorfalva pun mare accent pe turism. Așadar, pe lângă reamenajarea lacului Nádastó. au refăcut și spațiile expoziționale din conacul Pallavicini.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...