Încă o zi cu Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, în Banat
Posted by Corina Cocoreanu on 3rd July 2020


AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 10:30 – 04 iulie, ora 06:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și
izolat 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei
În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii și grindină.


De asemenea, pentru intervalul: 04 iulie, ora 11:00 – 06 iulie, ora 10:00 a fost emisă o informare meteorologică de caniculă și disconfort termic, și manifestări de instabilitate.
În intervalul menționat, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.
În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.