Selectați pagina

Nora Blaj revine la Timișoara cu vernisajul expoziției de pictură “gestuar”: arta între poezie și pictură

Nora Blaj revine la Timișoara cu vernisajul expoziției de pictură “gestuar”: arta între poezie și pictură
Publicitate

Astăzi, 3 noiembrie 2021, cu începere de la ora 18, la Galeria Calpe din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției “gestuar” al artistei Nora Blaj. Artist internațional care trăiește și pictează în UK, Nora Blaj revine în România cu o serie de expoziții personale. Prima dintre ele a avut loc la București, la Galeria Romană, între 12 și 27 octombrie 2021. 

Mă pictez pe mine însămi, în diferite etape ale vieții mele” spune Nora Blaj și vă invită să descoperiți cel mai recent ciclu de lucrări intitulat “gestuar”:

gestuar este cuvânt căutat. El vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie. gestuar este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă.”

Nora Blaj are numeroase expoziții personale în România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia şi diverse participări la expoziții de grup în țară şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecții private şi publice din Europa, America și Asia. Nora Blaj colaborează cu galerii de artă din Europa și participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România.

Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania. Absolvă în anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar și în anul 2000 Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, la clasa profesorului Romul Nuțiu.

În 2008 obține premiul pentru cel mai bun artist al anului, iar în 2020 Nora Blaj este decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria “Artele plastice”.

Marca stilistică a Norei Blaj, spunea Dan Mircea Cipariu, este roșul cu linii de forță, un roșu al tensiunilor ce se așteaptă eliberate, un roșu cu pulsiuni între cromatici, semn al unui expresionism rafinat: Roșu de Nora.

“Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. Ce văd. Ce aud. Ce simt. Ce aș vrea să simt. Ce mă răvășește. Toate disperările și toate bucuriile le adun până când nu mai au loc, și atunci știu că a venit momentul să le pun pe pânză. Nu sunt fidelă unui stil de face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine, și picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât „amprente”, receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime” – spune Nora Blaj.

Mai multe detalii despre expoziția Norei Blaj de la Galeria Romană din București puteți găsi aici:http://m.stiri.tvr.ro/gestuar-la-galeria-romana-din-capitala_893564.html

Program de expunere: 03 – 26 noiembrie 2021

Program de vizitare: luni – vineri, între orele 12 – 17

Publicitate

Despre autor

Vă recomandăm

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...