Selectați pagina

Peste 500 de timișeni au ieșit cu bicicletele într-o acțiune care s-a desfășurat simultan în zece țări din Europa

Peste 500 de timișeni au ieșit cu bicicletele într-o acțiune care s-a desfășurat simultan în zece țări din Europa
Publicitate

Sub sloganul Lasă Butoniada, vino la Pedalida!, peste 500 de timișoreni au ieșit cu bicicletele la o cursă populară cu plecarea de la Muzeul Bănățean și sosirea la Grădina Zoologică. Participanții au transmis îndemn la mișcarea în aer liber. Lor li s-au alăturat alte câteva sute de oameni din mai multe localități din țară (București, Craiova, Hunedoara, Oradea și Sibiu), care au participat în weekend la Pedaliada. Acțiunea Pedaliada face parte din Proiectul WoW Europe, inițiat de Asociația Junior Sport din România și s-a desfășurat simultan în Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, Spania, Slovenia și Turcia.  

Participanții timișoreni au fost tineri de toate vârstele, de la copii de patru ani la pensionari, cei mulți dintre ei aflați la prima experiență de acest gen. Au fost doua tipuri de curse, una de 20 de kilometri, pentru adulți, și alta de 8 kilometri, pentru copii.

Evenimentul din Timișoara a fost organizat în parteneriat cu clubul de ciclism ASC Velocitas Dumbrăvița, condus de Ovidiu Dănciuț și LPS Banatul Timișoara. Printre participanți s-au aflat Alexandru Proteasa (vicepreședinte Consiliul Județean Timiș), Ruxandra Adam și Delia Sescu Barbu (Consiliului Județean Timiș), Cosmin Tabără (viceprimar Timișoara), Cosmin Șandru (deputat), Flavius Cioca (director DSP Timiș), Constantin Osain (Inspector Școlar, Inspectoratul Școlar Județean Timiș), Adrian Tal (CSU Politehnica Timișoara), precum și marii sportivi și antrenori Karina Tal (campioană națională la scrimă, ACS Floreta Timișoara), Nicoleta Mariana Husar (antrenor tenis de masă, ACS Dumbrăvița & CSC Dumbrăvița), Alina Cioriciu (CS Moșnița Nouă), Francois Vulliet (antrenor triatlon, CS Ride Competition, care a venit cu 38 de mici sportivi), profesori de educație fizică și sport din județul Timiș și foarte mulți oameni care au venit pentru prima oară la o astfel de acțiune.

Sunt impresionată de entuziasmul de care au dat dovadă participanții la Pedaliada din România și din țările partenere ale proiectul nostru, WoW Europe. Este însăși identitatea vieții alese să fie trăită în respect de sine și de ceilalți. Pentru două ore toată lumea – copii, părinți, bunici, frați, surori, verișori, vecini, profesori, antrenori, sportivi de performanță, chiar și politicieni, au lăsat telefoanele mobile, tabletele calculatoarele și s-au bucurat de pedalat. Le mulțumesc tuturor celor care au crezut în această acțiune și s-au implicat atât de mult pentru ca totul să fie la superlativ”, a declarat Beatrice Mercado, președintele Asociației Junior Sport, coordonatorul Proiectului european WoW Europe.

Sute de participanți la Pedaliada din alte localități

Pedaliada de la București, organizată de Fundația pentru Tineret a Municipiului București, a început cu un scurt curs de siguranță și legislație rutieră, după care a urmat o plimbare pe traseul Piața Unirii (Fântâni) – Piața Universității – Parcul Kiseleff. Au participat peste 50 de persoane, care au avut prilejul să îl cunoască pe invitatul de onoare al acțiunii, Alex Ciocan, președintele Federației Române pentru Ciclism.

La Craiova, cei peste 150 de participanți la Pedaliadă au mers cu bicicleta  în incinta Parcului Tineretului din oraș. Invitatul special al evenimentului, întâmpinat cu entuziasm de oamenii care se plimbau prin parc, a fost sportivul Theodor Matican.

Pedaliada Hunedoara, organizată în colaborare cu Masa Critică Hunedoara, s-a bucurat de participarea a 150 de persoane care au pedalat pe mai multe bulevarde din oraș, cu destinația Castelul Corvinilor, după care s-au relaxat în grădina unei pensiuni din Centrul vechi.

Oradea s-a înscris pe harta Pedaliadei datorită Asociației Pedalăm, care a mobilizat peste 50 de bicicliști. Tura cu bicicletele, lungă de 30 de kilometri, a ajuns până în localitatea Peterd din Ungaria. 

Și la Sibiu au ieșit cu bicicletele peste 100 de persoane, la invitația Festivalului Astra Film și a Asociației Urban Bike Revolution. Bicicliști de toate vârstele au plecat din Piața Mică și au pedalat până la Muzeul Astra, unde au ajuns la timp pentru a vedea filmele din programul zilei.

Organizatorii le-au oferit participanților premii unul și unul: 10 biciclete, tricouri speciale, plus surprize din partea partenerilor locali.

Pedaliada a fost susținută de mari sportivi ai României, printre care Mihai Leu – campion mondial la box, Silvia Stroescu – campioana olimpică și mondială la gimnastică artistică, Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism, Adriana Szentgyörgyi Ceaușescu – multiplă campioană la ciclism, Iulian Ene – președintele Asociației Adevărații VeloPrieteni și președintele Randonneurs România, reprezentantul national al Audax Club Parisien și Les Randonneurs Mondiaux în România, Benjamin Bodo – campion național la scrimă, Cristina Bălan – campioană națională și balcanică la atletism, Theo Matican – medaliat cu bronz la Campionatele Europene de Paraciclism și ocupantul locului I, în clasamentul mondial, la categoria lui de dizabilitate la acest sport, Ciprian Bălănescu – multiplu campion național la triatlon.

Acțiuni similare au avut loc simultan în toate cele zece țări participante la Proiectul WoW Europe: Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, România, Spania, Slovenia și Turcia.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...