Selectați pagina

S-au mutat în Dumbrăvița pentru intimitate, acum le lipsește socializarea – La ce concluzii s-a ajuns în Tabăra de Vară MAIC din Dumbrăvița

S-au mutat în Dumbrăvița pentru intimitate, acum le lipsește socializarea – La ce concluzii s-a ajuns în Tabăra de Vară MAIC din Dumbrăvița
Publicitate

În perioada 3-10 iulie a avut loc la Dumbrăvița Tabăra de Vară Modele alternative de infrastructură culturală (MAIC), o inițiativă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, în strâns parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Primăria Dumbrăvița. Cartierul general a fost chiar Centrul Cultural Dumbrăvița, o clădire somptuoasă, dar care, din cauza proiectării deficitare, în momentul de față, nu se poate folosi pentru evenimente culturale de anvergură, iar încăperile din jurul sălii principale sunt folosite de Școală Gimnazială Dumbrăvița ca săli de predare pentru elevii claselor primare.

După șase zile pline de activități, tabăra s-a încheiat duminică seară în Centrul Cultural Dumbrăvița, unde au fost prezentate atelierele copiilor, dar și o sinteză a lucrurilor depistate în think-tankul din toată săptămâna. Acest think tank s-a format din echipa organizatorică cu cercetători și lucrători culturali, dar și experți din zona urbanismului, mediului, cei care s-au întâlnit cu cetățenii din Dumbrăvița și cu reprezentanții autorităților locale.

„Practic am vrut să strângem într-un singur loc autoritățile, cetățenii și o echipă care vine din mediul universitar, pentru a vedea cum acest spațiu care ar trebui să aibă o destinație culturală ar putea servi mai bine nevoile comunității, pe care noi le-am identificat în cele trei dăți când am venit Dumbrăvița să cunoaștem mai bine zona. Foarte multe lume ne-a spus că s-a mutat din Timișoara pentru intimitate, iar acum le lipsește socializarea. Așadar, nevoia de spațiul public este foarte mult resimțită, iar aici în Centru Cultural ar fi un potențial spațiu public foarte mare, dar modul în care a fost construit nu prea folosește unei utilizări imediate. În mod normal ar trebui regândit. Noi am încercat să vedem, care ar fi nevoile pe care locuitorii le-ar avea cu privire la utilizarea acestui spațiu. Ne-am dat seama că nu doar nevoia culturală este importantă, ci cea mai importantă ar fi cea comunitară. Să fie un loc de întâlnire a diferitelor comunități. Pentru concluzii ar trebui să mergem mai în profunzime, acesta fiind o primă etapă pilot în care am strâns foarte multă informație” – a declarat Miki Braniște (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca) pentru DumbravitaTV.ro.

La tabără au participat 35 de copii din Dumbrăvița, chiar dacă, inițial, s-au înscris inițial 250. Organizatorii au fost nevoiți să selecteze în funcție de vârstă, astfel au rămas copii între 8 și 12-13 ani. Desigur, nu au lipsit nici adulții, cei care au participat la diverse evenimente din cadrul taberei. Cei de la UNATC au concluzionat că este nevoie să existe societate civilă în Dumbrăvița și că ar trebui să se formeze un grup de acțiune civică. La ultimul eveniment „Curți deschise” chiar s-au pus bazele unei astfel de inițiative. Cei mai mulți au semnalat nevoia de evenimente de educație culturală care să ofere conținut de calitate mai ales copiilor, cum ar fi diversele ateliere, de la olărit la teatru, de la scris la film. Adulții au semnalat nevoia unui colț de makerspace.

Luni și marți organizatorii se vor întâlni cu universitățile din Timișoara, care s-au arătat extrem de interesate, astfel că organizatorii simt nevoia să continue acest proiect început în comuna noastră. De exemplu, reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara s-au interesat de probleme de mediu, dar și o eventuală participare în amenajarea spațiului verde din jurul noului centru civic de pe strada Codrului.

Modele alternative de infrastructură culturală” (MAIC) este un proiect de cercetare exploratorie pe termen lung, inițiat de Centrul CeArFi (Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film), din cadrul UNATC București. Proiectul a fost demarat în primăvara anului 2021. Filosofia MAIC pune accentul pe rolul mediului academic în domeniul inovării sociale și al schimbării sistemice. MAIC analizează, deopotrivă, felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare în direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. Obiectivul principal este elaborarea unor modele de bune practici, în vederea structurării unor politici publice de tip grassroots pentru cultură, educație și mediu (CEM). 

Într-o primă fază, inițiatorii MAIC au demarat proiectul, sprijinindu-se pe un consorțiu de cinci organizații: două universități – UNATC „I.L. Caragiale” București și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, două ONG-uri: Idea77 și ColectivA, și Primăria din Dumbrăvița. De asemenea, MAIC este aliniat la prioritățile platformei Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și beneficiază de sprijinul și sfatul curatorilor săi, precum și de cel al Centrului de Proiecte Timișoara și al Administrației Fondului Cultural Național.

MAIC: think tank internațional de social design și educație culturală în Dumbrăvița alătură celor 5 organizații inițiatoare, 4 noi parteneri: Fundația Comunitară Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului din Timișoara, Asociația Storyscapes, Asociația Minitremu, 4 specialiști internaționali: Cornel BAN (Copenhagen Business School), Michel GÖLZ (Kollektiv Raumstation, Viena), Nina MHALJINAC (Faculty of Dramatic Arts Belgrade, UNESCO Chair in Cultural Policy and Management at the University of Arts Belgrade) și Janja SESAR (Pogon Cultural Center, Zagreb), alături de care se regăsesc specialiști din România: Raluca IACOB (politici culturale), Laura BOROTEA (educație culturală), Cătălin BERESCU (dezvoltare urbană), Laura PANAIT și Silviu MEDEȘAN (intervenții culturale participative), Ioana MISCHIE (Guvernul Copiilor). 

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...