Șapte județe din România, ”zone de risc COVID-19” pentru Germania
Posted by Laura Moldovan on 10th August 2020

Lista zonelor ori a țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de către autoritățile sanitare. În zona galbenă intră și Spania.

Institutul Național de Sănătate Publică informează că lista va intra în vigoare începând de marți, 11 august, ora 0,00.

Alături de Spania, în zona galbena vor intra în carantină 14 zile și Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Sint Maarten, Spania, Statele Unite ale Americii și Surinam.

„Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l). Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă”, a informat INSP. AGERPRES

În ceea ce privește România, șapte județe din țara noastră sunt denumite ca ”zone de risc” pentru Germania. Județele cu risc sunt Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș. La sosirea în această țară va trebui prezentat în mod obligatoriu un test COVID-19 negativ. Testul va fi făcut cu cel mult 48 de ore înainte de sosire.

„Autorităţile Republicii Federale Germania au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul german, ca urmare a actualizării listei “zonelor de risc” (…) Urmare noilor decizii adoptate, şapte judeţe din România: Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 7 august a.c.”, se arată în comunicatul MAE publicat sâmbătă.

Testarea poate fi făcută la medicul de familie, direct pe aeroport ori la localitățile locale de sănătate. Ca o alternativă, persoanele pot fi testate gratuit în Germania, la cel mult 72 de ore de la sosire. Măsura a fost anunțată în mod diplomat și a intrat în vigoare de vineri, 7 august.

Dacă obligația de a prezenta testul nu este îndeplinită, autoritățile din Germania pot refuza persoanelor din cele șapte județe intrarea ori pot chiar dispune auto-izolarea la domiciliu.

„Măsura auto-izolării la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania. În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura auto-izolării până la primirea rezultatului testului”, mai arată comunicatul.

Potrivit comunicatului de presă, persoanele care intră în Germania și provin dintr-o ”zonă de risc” au obligația de a completa un formular de localizare.

Surse: Agerpres, Mediafax

Sursă foto: Mediafax