Şapte zile de performance-uri sonore live şi video experiment, la Timişoara, în cadrul Festivalului SIMULTAN 2020
Posted by Laura Moldovan on 29th September 2020

Experimente video şi sonore despre sensul şi potenţialul artei în contextul pandemiei prezentate de artiști multimedia din peste 50 de țări, în cadrul Festivalului SIMULTAN 2020. Acesta se desfășoară în perioada 27 septembrie – 3 octombrie 2020, în clădirea Comenduirii Garnizoanei Timişoara, din Piaţa Libertăţii.

Festivalul se află la a 15-a ediție și va găzdui două proiecte conexe – rezidenţa artistică digitală COLABORATORY şi expoziţia „ORAŞE UTOPICE, SOCIETĂŢI PROGRAMATE”. Ediția aduce cu sine şi două conferinţe tematice, menite să exploreze noi identităţi artistice, sociologice şi bio-politice, discutând noi culturi sonore şi identităţi locale într-un context mai amplu.

Tema de anul acesta este ”UNSEEN”. Ea punctează felul în care artiştii răspund provocărilor majore ale zilelor noastre – aflate sub semnul incertitudinii, care se infiltrează în registrul percepţiei şi al memoriei colective – reflectând asupra sensului şi potenţialului artei în contextul pandemiei.

Fondat de Asociaţia SIMULTAN, festivalul este unul dintre cele mai longevive proiecte artistice timişorene şi, totodată, reprezintă una dintre puţinele platforme cu continuitate din România, deschisă experimentelor audio‐vizuale care folosesc integral tehnologia ca mediu de exprimare artistică. Programul evenimentului cuprinde proiecţii de artă video, live performance-uri sonore şi audiovizuale, programe speciale, realizate în colaborare cu instituţii culturale din ţară şi din afara ei, precum şi conferinţe tematice.

Accesul la eveniment se va putea face doar pe bază de rezervare. Biletele se pot cumpăra exclusiv de la intrarea în incinta evenimentului, numărul lor fiind limitat, respectând astfel condițiile impuse de autorități pentru evenimentele în aer liber.

Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata desfășurării festivalului, iar vizitatorilor li se va lua temperatura și vor fi triați observațional la intrarea în zona de eveniment. Accesul în spațiul expozițional se va face în conformitate cu măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19, iar regulile privind distanțarea și prevenirea răspândirii virusului vor fi respectate cu strictețe, atât în galerie, cât și în curtea exterioară.

Accesul fiecărui vizitator în expoziţia temporară „UNSEEN” se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecţional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare, în zone expoziţionale diferite.

Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrarea în spaţiul expoziţional, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces. De asemenea, accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării corespunzătoare a măştii pe toată durata vizitei. Vizitatorii vor fi rugaţi să îşi dezinfecteze mâinile cu soluţiile dezinfectante, care vor fi pus la dispoziţie la intrarea în spațiul de desfăşurare a festivalului şi în multiple alte puncte, la fiecare nivel expoziţional.

Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală înființată în 2005 de un grup de artiști și practicieni din Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea și întreținerea unei platforme dedicată artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale si sonore, raporată la contextul cultural global si formele noi de exprimare, cu accent pe promovare și generare de conținut.