Selectați pagina

Serviciul de Asistență Comunitară PRO Freidorf – ajutor pentru grupurile marginalizate din Timișoara

Serviciul de Asistență Comunitară PRO Freidorf – ajutor pentru grupurile marginalizate din Timișoara
Publicitate

La Timișoara, a avut loc inaugurarea Serviciului de Asistență Comunitară PRO Freidorf, situat la adresa Bld. 16 Decembrie 1989, nr. 13.

”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, marginalizare socială și prevenirea fenomenului de excluziune socială, a discriminării și a segregării pentru locuitorii din teritoriul delimitat de Strategia de Dezvoltare Locală Freidorf (romă și non-romă) prin furnizarea de servicii integrate pentru un număr minim de 511 persoane din care minim 100 romi. Proiectul este implementat prin mecanismul de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC) cu sprijinul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Freidorf,, a declarat Emese Esztero, Director general Direcția de asistență socială a municipiului Timișoara.

Sunt vizate persoane cu domiciliul sau reședința în zona Freidorf (preponderent din zonele urbane marginalizate localizate pe teritoriul delimitat prin Strategia de Dezvoltare Locală Freidorf), persoane aflate în risc de sărăcie conform datelor Institutului Național de Statistică, care se confruntă cu o deprivare materială severă și/sau trăiesc în gospodării cu o intensitate extrem de redusă a muncii.

Grupul țintă din proiect este format din 161 de membri, din care 45 romi, care vor beneficia de servicii sociale de tip asistență comunitară, furnizate de DAS MT. De asemenea, 350 de membri ai grupului țintă – adulți și copii (din care 55 romi) vor fi implicați în activități sportive și cultural-artistice și în activități de combatere a discriminării și segregării, activitate realizată în cadrul proiectului de Asociația Luptă Zâmbește Trăiește Timiș.

Liderul de proiect, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timiș, a dezvoltat un serviciu de asistență comunitară în perioada martie – noiembrie 2022. Spațiul necesar furnizării serviciilor, situat la adresa Bld. 16 Decembrie 1989 nr. 13, a fost dat în administrarea DAS MT pe o perioadă de 5 ani, prin HCL. ”În calitate de lider de proiect Direcția de asistență socială a Municipiului Timișoara a avut două obiective importante, în primul rând dezvoltarea unui serviciu de asistență comunitară în acest spațiu. Spațiul este dat în administrarea Direcției de asistență socială prin hotărârea Consiliului Local Timisoara, pe o perioadă de cinci ani. S-au realizat lucrări de reabilitare în toate direcțiile și ne bucurăm că putem să fim aproape de beneficiari. În al doilea rând, dar la fel de important, ne-am propus să interacționăm cât mai mult în mod direct cu beneficiarii, să avem cu ei un dialog constructiv și să îi ajutăm cât de mult putem”, detaliază Bianca Făniță, șef Centru Servicii de asistență comunitară PRO Freidorf.

S-au realizat lucrări de reabilitare a spațiului constând în: lucrări de reparații pardoseală, pereți interiori, tavane; lucrări de montaj tâmplărie PVC și uși interior/exterior, refacere instalație electrică, realizare rețea intranet, montaj faianță și gresie, execuție instalație sanitară etc. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a fost de 214.195 lei, din care 99.270 lei – fonduri din bugetul proiectului și 114.925 lei – fonduri din bugetul DAS Timișoara.

Serviciului de Asistență Comunitară PRO Freidorf întâmpină persoanele care se confruntă cu probleme de marginalizare sau se află în situații cu risc de sărăcie cu următoarele servicii:

● Evaluarea și planificarea tipurilor de servicii acordate
● Informare și consiliere socială: abordarea unor tematici problematice prin consiliere socială cu privire la mai multe aspecte care vizează viața de familie și integrarea în comunitate
● Consiliere psihologică individuală sau de grup
● Îndrumare care vizează inițierea pe piața muncii și relații de tip angajator – angajat; sesiuni de informare și sfaturi pentru menținerea locului de muncă. Susținere pentru participarea la cursuri de formare profesională
● Pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa se poate acorda ajutor temporar pentru activități zilnice: efectuare cumpărături, realizarea plății facturilor, ridicare rețete și medicamentație etc.
● Campanii comunitare cu rolul de a crește gradul de informare și conștientizare a persoanelor vulnerabile cu privire la anumite problematici. Campaniile vor avea tematici care vor atinge teme care țin de stilul de viață, spațiul în care se locuiește, sănătate și comportament
● Ajutor și consiliere pentru obținerea actelor de identitate


”Scopul nostru în comunitate a fost să identificăm problemele de la firul ierbii discutând cu oamenii, să creăm o strategie și, pe baza strategiei care a fost finanțată cu 7 milioane euro, să ajungem să facem niște ghiduri atât pentru servicii, cât și pentru infrastructură. Serviciile noastre nu sunt doar sociale, ci și interculturale, și educaționale, juridice și medicale, unde avem un grup țintă foarte mare și sperăm să ajungem la cât mai multe persoane care au nevoie de astfel de servicii. Noi ne bucurăm foarte tare că lucrăm cu Direcția de asistență socială, avem o colaborare bună, sperăm să ajungem la cât mai multe persoane, să reușim să închidem strategia și să ne bucurăm că ne-am atins toate țintele propuse în cadrul strategiei, prin fiecare beneficiar, a declarat Nicoleta Roșu, GAL Freidorf.

Proiectul „PRO Freidorf – Incluziune socială și parteneriat activ pentru combaterea marginalizării” se derulează în perioada martie 2022 – noiembrie 2023 și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Pentru a fi la curent cu toate acțiunile celor de la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara puteți urmări site-ul acestora https://socialtm.ro/ sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100079987855585

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...