Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara – Tratament inovator folosit împotriva COVID-19
Posted by Laura Moldovan on 9th October 2020

A fost inclus în lista schemelor de tratament pentru bolnavii infectați cu noul Coronavirus un medicament utilizat până acum în tratarea inflamațiilor generale cronice, îndeosebi a artritei reumatoide, se arată în comunicatul de presă remis de Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Este vorba de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6. Sunt studii care arată că acest tratament ar reduce nevoia de ventilație mecanică la pacienții infectați cu SARS COV 2 care au fost diagnosticați cu pneumonie. Anticorpii monoclonali imită anticorpii generați de organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului. În urma administrării tratamentului, s-a constatat că în cazul pacienților cu forme moderate și severe de boală a existat o îmbunătățire a stării de sănătate.

“Avantajul este că poate fi administrat pe secție și nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului, și atunci se degrevează Secția de Terapie Intensivă de aceste cazuri.”, precizează conf. dr. Voichița Lăzureanu, coordonator Compartiment Terapie Intensivă Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Voichița Lăzureanu

Administrarea tratementului se realizează în patru doze, la interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluție de ser fiziologic. Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara spun însă că există o “fereastră de timp”, destul de redusă, pentru administrarea acestui medicament, astfel încât acesta să fie eficient.

“Cu cât a fost administrat mai repede în evoluția bolii, cu atât eficiența a fost mai mare. La pacienții critici, în fază terminală, există foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrare sau împreună cu ventilația mecanică și chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcționeze.”, mai precizează conf. dr. Voichița Lăzureanu, coordonator Compartiment Terapie Intensivă Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Până acum, au beneficiat de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6 aproape 100 de pacienți infectați cu noul Coronavirus, internați în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.