Selectați pagina

Un ONG a lansat un portal de informaţii în limba maghiară dedicat recensământului din România

Un ONG a lansat un portal de informaţii în limba maghiară dedicat recensământului din România
Publicitate

Asociaţia Analiştilor în Politici Publice din Cluj-Napoca a lansat un portal de informaţii în limba maghiară, cu scopul de a informa maghiarii din Transilvania cu privire la detaliile recensământului care va avea loc anul viitor în România.

Pagina web Nepszamlalas.ro a fost lansat miercuri. Acesta oferă un rezumat al rezultatelor recensământului din 2011 şi explică şi faptul că cele ale recensământului de anul viitor vor avea efecte şi asupra drepturilor maghiarilor.
    
„Multe dintre drepturile noastre deja dobândite depind de numărul maghiarilor care trăiesc în ţară. Recensământul va fi determinant pentru utilizarea limbii maghiare în următorii zece ani, precum şi pentru soarta şcolilor, universităţilor, bisericilor şi instituţiilor noastre culturale. De aceea, este important să participăm cu toţii la recensământ”, scriu redactorii paginii web.
    
Potrivit acestora, două noutăţi importante ale recensământului care va începe în luna martie a anului viitor sunt că oamenii pot completa chestionarul pe internet, şi că este posibil ca acesta să fie disponibil şi în limba maghiară. Scopul principal al paginii web este acela de a oferi informaţii actualizate şi îndrumări metodologice celor interesaţi.

    Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, sociologul Gergő Barna, coordonatorul campaniei de informare furnizate pe Nepszamlalas.ro, a spus că are mare importanţă dacă cetăţenii români care se află temporar în străinătate vor fi sau nu luaţi în calcul.
    
Acesta a menţionat că, potrivit legii aplicabile, recensământul ia în calcul acei cetăţeni români şi cetăţeni străini care locuiesc în România. Potrivit Eurostat, aceştia din urmă sunt definiţi ca fiind persoanele care s-au aflat în ţară în ultimele 12 luni sau care intenţionează să locuiască aici în următoarele 12 luni. Însă a adăugat şi faptul că prin intermediul internetului, chestionarul poate fi completat şi de către cei care sunt plecaţi de mai mult timp în străinătate.
    
„Noi solicităm tuturor cetăţenilor români care locuiesc în străinătate să se înregistreze şi să completeze chestionarul, deoarece în cadrul acestuia va fi posibilă clarificarea situaţiei lor exacte”, a explicat sociologul.
    
În timpul recensământului, între 14 martie şi 15 mai 2022, oricine îşi poate completa singur datele, online. Acest lucru se va putea face fie acasă, fie într-un punct de recensământ unde va fi disponibil şi personal care cunoaşte limba maghiară. În perioada 16 mai-17 iulie va urma faza tradiţională, în care personalul se va deplasa la oameni. Recenzorii vor vizita persoanele care nu au completat chestionarul în cadrul primei etape. După această fază, institutul de statistică va completa datele lipsă cu ajutorul bazelor de date din registrul populaţiei, casa de asigurări de sănătate, a casei de pensii publice şi a altor instituţii. Însă datele introduse în timpul acestor completări nu se vor mai referi la etnia persoanelor.
    
Pagina Nepszamlalas.ro încurajează oamenii să completeze în număr cât mai mare chestionarul online.

Publicitate

Despre autor

Mâncăm cu poftă la

Vă recomandăm

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...