Selectați pagina

ABAB: Barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român mai aproape de finalizare

ABAB: Barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român mai aproape de finalizare
Publicitate

În cursul lunii iunie, prin proiectul de reabilitare a barajului stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, au fost finalizate lucrările de apărare de mal pe sectorul aval de baraj și lucrările de reprofilare a albiei Canalului Bega amonte de incinta uscată a barajului – anunță Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat).

Apărarea de mal are scopul de a proteja malul împotriva eroziunii apei. În cadrul proiectului, aceasta s-a realizat cu dale din beton armat până la nivelul intermediar (adică zona cuprinsă între nivelul minim și maxim de exploatare din aval). De la nivelul intermediar, protecția s-a realizat cu zidărie de piatră pentru păstrarea caracterului istoric al lucrării.

În perioada cuprinsă între devierea apelor prin ecluză și momentul actual, bieful amonte de incinta uscată a barajului stăvilar a lucrat ca un decantor. Prin lucrările de reprofilare a albiei Canalului Bega în sectorul amonte până la deviația către ecluză, albia a fost curățată de depunerile aduse de apă în perioada menționată. Actualmente sunt în desfășurare lucrările de degajare a materialului provenit din aceste depuneri, care a fost depozitat pentru zvântare pe insulă, pentru a fi dus apoi în deponeul ecologic construit la Uivar.

Lucrările de punere în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român înseamnă reabilitarea barajului stăvilar și a ecluzei și face parte din proiectul transfrontalier România-Serbia ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega”.

Publicitate

Despre autor

Mâncăm cu poftă la

Vă recomandăm

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...