BEGA! 2020 – BOREALIS: Aurora Boreală și Aurora Australă, recreate pe cerul din Timișoara
Posted by Laura Moldovan on 29th September 2020

BEGA! 2020 va recrea Luminile Nordului (Aurora Boreală) și Luminile Sudului (Aurora Australă) pe cerul orașului cu ajutorul artistului elvețian Dan Acher, se arată într-un comunicat de presă transmis pentru dumbravitatv.ro. În toate lucrările sale, designerul proiectului BOREALIS, Dan Acher, utilizează orașul ca pe un loc de joacă pentru a crea sentimentul de apartenență și comunitate, fiind aliniat la aceleași valori care au dus la crearea programului BEGA! În același spirit, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara este alături de programul BEGA! oferind suport în toate cele trei zile de eveniment.

O instalație creată cu ajutorul laserelor, proiectoarelor, mașinilor de fum și a unui sistem de sonorizare ambientală va schimba cerul în perioada 1-3 octombrie 2020 și va acoperi o parte a zonei centrale începând cu ora 20,00. Desfășurat pe o suprafață extinsă, în Piața Unirii din Timișoara, publicul poate participa fără a fi limitat la o zonă specifică de participare.

Integrat inițial în programul BEGA! pentru anul 2021, BOREALIS ține locul proiectului planificat pentru 2020 din motive ce țin de restricțiile aflate în vigoare.

Aurorele Polare au creat fascinație mereu, iar recrearea acestora deasupra unui mediu urban precum Timișoara, la mii de kilometri depărtare de locul lor de origine, transmite însăși esența stației a cărui program principal este BEGA!, “Lumină peste granițe”.

BEGA! este un program principal al stației “Light Over Borders” (Lumină peste granițe) creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a implica locuitorii orașului în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Până acum, BEGA! a dezvoltat proiecte precum spectacolul LUMEN în 2018, The Lightning Project și Happy Wall în 2019.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin Programului Cultural pentru anul 2020.