Selectați Pagina

SynBio Timișoara Hackathon 2024

SynBio Timișoara Hackathon 2024
Publicitate

În perioada 08 – 10 martie 2024, s-a desfășurat SynBio Timișoara, un hackathon de biologie sintetică organizat cu implicarea solidă a unui parteneriat extraordinar ce include Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Asociația OncoGen, Asociația One Source!

Este primul eveniment de anvergură organizat în România, în domeniul biologiei sintetice, ce a reunit aproximativ 60 de liceeni și studenți din 5 țări (România, Serbia, Moldova, Tanzania, Ucraina) și s-au implicat intens timp de trei zile, explorând o știință și o tehnologie nouă pentru cei mai mulți dintre ei, printr-un program complex, care a inclus participarea la prezentări online și offline în acest domeniu. Dincolo de conectarea la programul global al iGEM Startups 2024 BioHackathon, cu prelegeri online susținute de specialiști de top în domeniul synbio (profesorii Pamela Silver și George Church de la Universitatea Harvard), ateliere online despre ideație (cu Marcel Wittmund), dinamică de echipă (susținute de Will Wright) sau pitching (cu Han Spinner ) și panelul dedicat rolului femeilor în ecosistemul synbio din 8 martie, cu Rebecca Godfrey PhD, Sara Holland, Kennedy McDaniel Bae, Ph. D. și Alya Masoud (ANutr).

Participanții de la Timișoara au aflat la fața locului și detalii despre proiectele de synbio și drug discovery gestionate de invitații de la București: Ioannis Karpathakis și Horea Szedlacsek. Interacțiuni online privind imaginea mai amplă a synbio și aspecte practice privind participarea la competiția iGEM de către specialiști de origine română care predau sau studiază în Canada (Codruța Ignea, profesor asistent synbio la Universitatea McGill și cercetător principal al echipei iGEM, cu studii la Timișoara, și Dan Voicu, fost student lider al echipei iGEM 2023, în prezent co-director general al Nucleate Canada).

Au avut loc vizite ghidate în laboratoarele OncoGen și ale Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, expunând instrumentele și metodologiile folosite în activitatea de cercetare, activitatea de dezvoltare a proiectului susținută de mentori locali și de mentori invitați (Sorina Popescu, Oana Gavriliuc, Horea Szedlacsek, Ioannis Karpathakis, Victor Baerle).

În ultima zi a evenimentului, nouă echipe și-au prezentat proiectele care au fost evaluate în cadrul a două competiții: locală și globală.

Competiția locală cu un juriu din care au făcut parte: prof.univ.dr. Dorin Camen (USVT), prof.univ.dr. Virgil Păunescu & Daniela Mateșan (OncoGen), Ciprian Man (Growceanu Angel Investment), Ioannis Karpathakis, Horea Szedlacsek și Vladimir Ticiu (Comitetul iGEM Startups). Echipa EcoDot, compusă din: Paul Năstase, Horvat Adelina, David Molnar, Dan Goncear,

proclamată câștigătoare pentru proiectul lor care vizează dezvoltarea unor comunități bacteriene îmbunătățite pentru a crește eficiența producției de metan în instalațiile de biogaz, în timp ce echipa The Spice Savants alcătuită din: Alexandra Boca, Andreea Pavel, Cristina Mance, Lucian Călugar, Alexandru Gligor, Charles Shirima, a fost desemnată Runner Up pentru proiectul lor de construire a unor baze de inginerie genetică a bacteriilor pentru producerea de Șofran Sintetic.

Competiția globală a fost organizată online de  Comitetul iGEM Startups.

Un premiu special a fost oferit Delegației sârbe (Andrej Popović, Despot Maksimovic, Žarko Hajder, Stefan Mizdrak, Stefan Sofronijević, Marko Ćulibrk , Filip Pjević, Uros Popović), echipa cu cea mai mare participare a liceenilor.

În urma evenimentului putem spune cu siguranță că există un interes ridicat în România pentru domeniul biologiei sintetice, pentru conectarea cu tendințele globale, comunitățile și personalitățile active în întreaga lume.

Evenimentul poate fi considerat ca fiind data oficială de naștere a ecosistemului local de synbio din România!

Mulțumiri tuturor celor implicați: participanți, mentori, juriu, lideri ai organizațiilor partenere, Biroului de Integrare Multiculturală și Antreprenoriat creativ CCOC – USVT, voluntari de la Akademica Banat, Club USVT, AgroCampus, Vanity Fair Pizza, Eurofins, și Prorectoratului cu relații studențești-USVT.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se încarcă...