Selectați pagina

Zilele Maghiare Bănățene, la a XXVI-a ediție – Iată programul complet

Zilele Maghiare Bănățene, la a XXVI-a ediție – Iată programul complet
Publicitate

În perioada 28. mai – 5 iunie 2022 se desfășoară cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene. Iată programul complet, transmis de organizatori:

Sâmbătă, 28 mai

Ora 10,00 – TIMIȘOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók (Bd. Gen. Ion Drăgălina 11/A)

 • ATELIER LUDIC, organizat de Fundația Bartók în cooperare cu Fundația Diaspora.

Ora 12,00  – TIMIȘOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók (Bd. Gen. Ion Drăgălina 11/A)

 • Expoziția CERCULUI DE FOTOGRAFIE BARTÓK organizată de Liceul Teoretic Béla Bartók. Mentorul cercului foto: Sándor Orosz.

ZILE DE CUNOAȘTERE A ORAȘULUI, organizată de Fundația Integratio și de platforma Temesvaros, cu participarea ghizilor locali maghiari.

Ora 10,30 – Plimbare în Iozefin și Elizabetin cu ghidul turistic Ágnes Kiss.

 • Întâlnirea pe aleea de la intrarea Liceului Teoretic Béla Bartók. Înscriere pe pagina web www.temesvaros.ro. Durata turului 1,5 ore.  

Ora 16,00 – Pe urmele lui László Székely, făuritorul orașului, cu ghidul turistic Szilveszter Endre Bán.

 • Întâlnirea în fața Castelului Huniade. Înscriere pe pagina web www.temesvaros.ro. Durata turului 1,5 ore.  

Ora 18,00LUGOJ – Casa de Cultură a Sindicatelor

Duminică, 29 mai  

ZI DE CUNOAȘTERE A ORAȘULUI, organizată de platforma Temesvaros

Ora 10,00 – Timișoara barocă cu ghidul turistic Ferenc Kiss.

 • Întâlnirea în Piața Unitii, în fața Domului Romano-catolic.  Înscriere pe pagina web www.temesvaros.ro. Durata turului 2 ore.  

Ora 16, 00 – OTELEC – clădirea școlii vechi

 • TIMIȘOARA ÎN TRECUT ȘI ASTĂZI– prezentare de carte și proiecție susținută de István László Balázs, profesor de istorie,ghid turistic, organizată de TEMISZ, Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara. 

Ora 18,00 – TIMIȘOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, scena de vară (Str. Iancu Văcărescu nr.18)

 • ÎN CĂUTAREA DATINILOR – gală folcloricăcu participarea grupurilor de păstrare a tradițiilor ce activează în județul Timiș. Evoluează grupurile de dans respectiv formațiile de țitere Bokréta, Kisbokréta și Morzsa ale Asociației Pro Folk din Timișoara, Kis-Aprókák, Aprókák, Lármatüzek, Százszorszép și Eszterlánc ale Fundației Culturale Eszterlánc din Timișoara (cu toții elevi ai Liceului Teoretic Béla Bartók), ansamblurile de dans popular Csürdöngölő, Szederinda și Rece-Fice din Tormac, Margaréta din Deta, Délibáb de la Jimbolia, Kékibolya de la Sânnicolau Mare și Nefelejcs de la Otelec. Invitat special: ansamblul folcloric Szeged Táncegyüttes (Ungaria).

Luni, 30 mai

Ora 09,00 și 10,00– TIMIȘOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, scena de vară (Str. Iancu Văcărescu nr.18)

 • CIRCUL LUI ARTUR – reprezentație cu marionete și clovni pe muzică live, susținută de artiștii păpușari Zsuzsa Lehőcz și Dániel Takács din Debrețin (Ungaria), adresată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

Ora 12,00– TIMIȘOARA – Liceul Teoretic Romano-catolic Gerhardinum, Sala festivă (Piața Regina Maria nr. 1)

 • reprezentație cu marionete și clovni pe muzică live, susținută de artiștii păpușari Zsuzsa Lehőcz și Dániel Takács din Debrețin (Ungaria), adresată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

Ora 18,00TIMIȘOARA Centrul Reformat Noul Mileniu, sala de concerte și expoziții (Spl. Morarilor nr. 1/b)

 • Deschiderea expoziției cercului de broderie al Congregației Reformate din Timișoara-Cetate, CERCUL DE BRODERIE DORKÁSZ, organizată cu ocazia aniversării unui an de la constituire.

– Rugăciune de deschidere susținută de Rebeka Mostert Herman, pastor reformat.

LOCUL BRODERIEI ÎN CULTURA POPULARĂ MAGHIARĂ – prezentare susținută de Emese Virginás Tar, muzeolog al Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș.

Efectele tarapeutice ale broderiei, prelegere susținută de Szeréna Bíró, psihopedagog.

– Colaj muzical susținut de Mercédesz Domschy și Attila Péntek, artiști din Cluj-Napoca.

– Binecuvântare rostită de Sándor Demeter, pastorul Congregației Reformate din Timișoara-Cetate. 

Marți, 31 mai

Ora 14,00 – TIMIȘOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók (Bd. Gen. Ion Drăgălina 11/A)

 • TIMIȘOARA MEA – MEDIA CREATIVĂ A GENERAȚIEI Z – conferința de încheiere a programului de sprijinire a tinerelor talente, în organizarea fundației Integratio și a Liceului Teoretic Béla Bartók.

Ora 17,30 – TIMIȘOARA – Colegiul de Specialitate János Bolyai (Bd. General Ion Drăgălina nr. 9.)

 • Prezentare de carte: VIKTOR MADERSPACH, UN MOȘIER DIN VALEA JIULUI, de Kinga Maderspach (Budapesta), originară din Rusca Montană, având ca temăviața renumitului inginer, sportiv, scriitor și specialist cinegetic. Volumul va fi prezentat de Irén Szekernyés.

Ora 19,00 – TIMIȘOARA  – Clubul Küttel (Bd. 16 Decembrie nr. 15)

 • DEGUSTARE DE VINURI organizată de Asociația Bastion Várbástya. Selecția de vinuri a Casei de vinuri Kárpátia, ce acoperă oferta enologică a întregului Bazin Carpatin, va fi prezentată de specialistul enolog licențiat Zsolt Attila Borbély.

Miercuri, 1 iunie

Ora 18,00 – TIMIȘOARA – Centrul Reformat Noul Mileniu, simeza de la mansardă (Spl. Morarilor nr. 1/b)

 • GALERIA DE PORTRETE A EROILOR MAGHIARI – vernisajul expoziției colecției de portrete a Artistului Națiunii, laureat al premiului Kossuth, graficianul și pictorul Győző Somogyi, care are ca temă o sută de personalități ungare proeminente, în organizarea Asociației Sportive și de Păstrarea Tradițiilor István Losonczy din Timișoara.

Ora 19,00 – TIMIȘOARA – Centrul Reformat Noul Mileniu, sala de concerte (Spl. Morarilor nr. 1/b)

 • ÎN VREME DE RĂZBOI NU EXISTĂ DESPĂRȚIRI BUNE – întâlnire cu publicul, relatarea experiențelor, proiecție film documentar, susținută de Péter Keresztes, redactorul emisiunii în limba maghiară a TVR TIMIȘOARA. Este posibil să faci un reportaj etic în miezul războiului știrilor? Cum să combatem știrile false? Secrete din culise, dileme, probleme de specialitate și aspecte umanitare legate de reportajul premiat de Federația Europeană a Televiziunilor Regionale.

Joi, 2 iunie

Ora 18,30 – TIMIȘOARA  – Centrul Reformat Noul Mileniu, sala de concerte (Spl. Morarilor nr. 1/b)

 • seară de lectură susținută de Melinda Mátyus. Cum arată o congregație trilingvă, și pastorul ei, și soprana în etate, care este înmormântată în rochie verde? Și fiica cantorului, care stă jos sau în picioare, se roagă și cântă, dar mai ales, aude texte de T. S. Eliot. Nuvela a fost publicată în numărul 2 din 2022 al revistei literare  Jelenkor. Își dau concursul Emília Borbély B., Rita Lőrincz și Etelka Magyari, actrițe ale Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

Ora 19,30 – TIMIȘOARA  – Centrul Reformat Noul Mileniu, sala de concerte (Spl. Morarilor nr. 1/b)

 • STAȚII MUZICALE DE LA TIMIȘOARA LA SEGHEDIN. La pian: Márk Balázs. În program: compoziții de Burgmüller, Scarlatti, Mozart, Haydn, Mendelssohn, Bartók, Márk Balázs. Invitați: Patrik Dragalina, Attila Kiss, Zoltán Papp, Nimród Balázs, Attila Balázs.

Vineri, 3 iunie

Ora 11,00 – TIMIȘOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók (Bd. Gen. Ion Drăgălina 11/A)

 • ZIUA APARTENENȚEI COMUNE LA ȘCOALĂ Competiție de desene și cântece populare cu participarea școlilor înfrățite.

Ora 18,00 – TIMIȘOARA Centrul Multifuncțional Bastion (str. Hector nr. 4.)

 • – vernisajul expoziției colective a artiștilor plastici profesioniști de etnie maghiară ce trăiesc/creează în Timișoara. Expoziția este vernisată de Dr. Hédy M-Kiss, artist plastic, profesor universitar.

Ora 19,00 – TIMIȘOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala mare (Strada Alba Iulia 2)

 • Katona József-Szabó Borbála: BÁNK – spectacol susținut de Teatrul Maghiar de Stat     Csiky Gergely din Timișoara, realizat în cooperare cu Teatrul Petőfi și Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém (Ungaria), ca parte a proiectului Capitala Culturală Europeană 2023. Regizor: Róbert Markó.

Sâmbătă, 4 iunie

Ora 18,00 – TIMIȘOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala mare (Strada Alba Iulia 2)

 • SWAN LAKE REVISITED – Lacul lebedelor revăzut – spectacol susținut de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Regizor: Kokan Mladenović.

Ora 21,00 – TIMIȘOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, scena de vară (Str. Iancu Văcărescu nr.18)

 • Concertul trupei rock SLEEPIN INSOMNIA.  Membrii grupului constituit în cadrul școlii de muzică Artsoma sunt: Gergő Makkai (chitară și voce), Dávid König (chitară bas), Albert Kuglis (clape), Tamás Andrásy (percuție și background vocal), cu toții elevi ai Liceului Teoretic Béla Bartók. Mentorul trupei: Zsolt Szabó.

Duminică, 5 iunie

Ora 17,00 – TIMIȘOARA – Casa Maghiară (Bulevardul Revoluției nr. 8)

–      ZIUA APARTENENȚEI COMUNE. FESTIVITATEA DE INAUGURARE A CASEI MAGHIARE,  organizată de Consulatul Onorific Ungar și Asociația Bastion Várbástya.

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...