Selectați Pagina

Academia Română a emis un punct de vedere despre educația online

Academia Română a emis un punct de vedere despre educația online
Publicitate

Educația se realizează în cadru social, elevii, cadrele didactice și studenții, interacționând între ei – precizează Academia Română pe acad.ro.

Academia Română susţine că educaţia se face în cadru social, prin interacţiunea directă dintre elevi, studenţi, cadre didactice, părinţi şi oricare alte persoane şi entităţi aflate în contextul conectării sociale. Academia Română remarcă utilitatea şi eficienţa desfăşurării unor activităţi didactice în spaţiul virtual, dar apreciază că educaţia online este o formă complementară educaţiei directe, în sala de clasă”, spune sursa
citată.

Ministerul Sănătății oferă școlilor libertate de decizie. Inspectoratele Școlare Județene, conducerile școlilor și DSP-urile decid ce scenariu din cele patru propuse de Minister ”se aplică în orice moment”.

Conform primul scenariu, toți elevii ar reveni în bănci din septembrie, având distanțarea de 1 metru între ei. Scenariul doi, prima variantă: revenirea la școală a copiilor de grădiniță și a ciclului primar. Referitor la gimnaziu și liceu, prezența a jumătate din totalitatea unei clase și realizarea unei rotații cu cei de acasă la una sau două săptămâni. A doua variantă: indiferent de ciclu școlar și clasă, toți elevii pot reveni în bănci doar prin rotație, făcând schimb cu cealaltă jumătate de clasă la una sau două săptămâni. Scenariu trei: ore exclusiv online pentru absolut toți elevii, indiferent de ciclul de învățământ.

”Educaţia on-line – suport pentru performanţă” este punctul de vedere lansat de Academia Română. Având la bază provocările din societate, dar ținând cont și de contextul revoluției digitale, este de părere că sistemul național de educație are nevoie de o regândire.

”Experimentele grăbite şi nereuşite, improvizaţiile, instabilitatea, incoerenţa şi lipsa de viziune pot compromite sistemul de educaţie, cu repercusiuni grave pe termen mediu şi lung asupra evoluţiei societăţii; credibilitatea, transparenţa, flexibilitatea şi stabilitatea sistemului de educaţie reprezintă atribute esenţiale pentru atingerea performanţei compatibile cu evoluţia ştiinţei şi tehnologiei”, precizează Academia Română.

O analiză atentă a impactului tehnologiei informației și comunicațiilor asupra sistemului de educație este menționată de forul academic. Aceasta include o pregătire profesională competitivă la nivel global din care reies câteva concluzii:

  • inteligența artificială, robotica și tehnologia informației și comunicațiilor reprezintă suport pentru aducație, însă trebuie folosite cu responsabilitate și precauție
  • cu toate că în liceu are loc începerea cultivării talentelor și a competențelor, educarea prin socializare directă rămâne foarte importantă
  • utilizarea tehnologiilor digitale în educație reprezintă o schimbare pentru profesori, pentru felul de a preda lecțiile, alături de o infrastructură eficientă, performantă și eforturi suplimentare.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziție pe site-ul edu.ro Ordinul cu numărul 3.125/2020 privind structura anului școlar 2020-2021.

Surse: Agerpres, Digi24

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se încarcă...