Selectați pagina

În 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul

În 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul
Publicitate

Ziua de 20 iulie este una importantă pentru românii ortodocși, deoarece, în fiecare an, este prâznuita cea mai mare sarbatoare ortodoxa a lunii iulie, pomenirea Sfantului si Slavitului Proroc Ilie Tesviteanul, numit și făcător de minuni și aducători de ploi atunci când este secetă.

Sfântul Proroc Ilie a fost un om al rugăciunii al postului și al înfrânării, trăind în feciorie toată viața, a fost apărător al credinței adevărate împotriva rătăcirilor idolești, a fost un hrănitor al orfanilor și al văduvelor și milostiv, dar și apărător al celor darnici și pedepsitor al celor care săvârșesc nedreptăți sociale, se arată pe site-ul basilica.ro.

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. Poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. El poate răcori pământul și alunga seceta și canicula.

În popor, oamenii se tem de furia Sfântului Ilie și de aceea ziua de 20 iulie este respectată cu sfințenie. În caz contrar, Sfântul poate trimite fulgere care să aprindă casele oamenilor și furtuni, care să strice recoltele.

Tradiția spune că de Sfântul Ilie nu se lucrează, pentru că astfel riscă să cadă grindină. Mai mult, de Sfântul Ilie nu se mănâncă mere, pentru că se spune că astfel se evită grindina de mărimea acestora.

În această zi se culeg plante de leac, în special busuioc, care se adună în buchete și se pune la uscat. Femeile merg cu bucuios la biserică pentru a fi sfințit.

Sursa foto: observatornews.ro

Publicitate

Despre autor

Categorii

Videoclipuri recente

Se incarca...